Pácolt hideg polip uborkával

34 fok a két hetes esőzés után... Ez várt rám a héten Kiotóban, aminek következtében minden nap hideg ételt kívánok, reggel, délben, este... Szerencsére Japánban rengeteg ilyet találhatunk nyáron, lehet enni tésztákat (recept itt és itt), vagy hideg ebédet is csomagolhatunk (receptek itt), de a különféle pácolt zöldségek (recept pl. itt és itt) is nagyon népszerűek (nemcsak) ilyenkor! Most egy hideg salátának is beillő pácolt polip receptet hoztam nektek, ami nagyon finom például krumpli salátával (recept itt)! :)
Recept

Hozzávalók (kb. 3.4 kisebb adaghoz)
  • kb. 15-20 dkg polip
  • fél kígyóuborka
  • 2 ek ecet (rizsecet)
  • 2 ek cukor
  • 3 ek víz
  • 1 tk szójaszósz
  • 1 tk reszelt gyömbér
Elkészítés
A polipot sós-citromos vízben kb. 15-20 perc alatt puhára pároljuk. (Ha sokáig főzzük, akkor megkeményedik, úgyhogy vigyázzunk.) Az uborkát szeletelővel vagy késsel szeleteljük fel vékonyan. Egy tálban keverjük el az ecetben a cukrot, amíg teljesen felolvad, majd adjuk hozzá a vizet, a szójaszószt és a gyömbért. A polipot vágjuk fel kicsi darabokra, és az uborkával együtt jól forgassuk át az ecetes lében. Lefedve mehet a hűtőbe legalább 3 órára, de akár egy éjszakára is. Tálaláskor meglocsolhatjuk még egy tk szójaszósszal és egy kevés pirított szezámmaggal is!

Megjegyzések