Vega rizsmetélt
Időnként szeretek nem hússal főzni. Ilyenkor általában
vagy sok zöldséges ételt készítek, vagy a tofuhoz fordulok. Széles rizsmetéltet
ősidők óta nem főztem, úgyhogy a legutóbbi bevásárlásnál, gondoltam veszek és
csinálok belőle finomságokat. Az elsőt alább találhatjátok!
Recept
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 cs tofu
- 1 nagy fej hagyma
- 10-15 dkg zöldborsó
- 1 cs rizsmetélt
- *3 ek szójaszósz
- *2 ek cukor
- *1 ek mirin
- *1 ek száraz fehérbor
- 2 ek keményítő (1 pohár vízben elkeverve)
- kevés olaj
- kevés szárított nori vagy shiso
Elkészítés
A tofuról
leöntjük a levet és felkockázzuk (most szószban fogjuk elkészíteni, ezért nem
feltétlenül muszáj kinyomkodni belőle a levet, nem úgy, mint pl. amikor sütjük).
A hagymát hosszú csíkokra vagy nagy kockákra vágjuk. Kevés olajt hevítünk egy
serpenyőben vagy wok-ban, és elkezdjük pirítani a hagymát. Ki hogyan szereti,
lehet üvegesre, én kicsit ropogósnak szoktam hagyni, úgyhogy én pár perc múlva
rádobtam a tofu kockákat is. Pár percig nagy lángon pirítjuk a tofut is, majd
mehetnek rá a *-gal jelölt hozzávalók. Közben forraljunk vizet, és 10 percig
áztassuk a rizsmetéltet lefedve egy tálban. Miután jól összefőztük a szószt
(kb. 5 perc), akkor hozzáadjuk a borsót, majd 1-2 perc múlva a keményítőt is.
Még mindig nagy lángon főzzük, hogy a keményítőtől jól besűrűsödjön, és enyhén
nyálkás állagot kapjon az étel. Mélyebb tálakba, tálkákba porciózzuk a
rizstésztát, és rámerjük a tofus szószt. Ha van otthon, akkor a tetejét
szárított zöld nori-val vagy shiso-val meg lehet szórni, kellemes ízt ad neki.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése