Sertés és padlizsán rizsmetélttel
A másik rizsmetéltes receptet olvashatjátok alább, amelyet most húsos-zöldséges raguval tálaltam. A kiegészítő spárga és shiitake gomba elkészítésének módja is jön hamarosan! :)
Recept
Hozzávalók (4 személyre)
- 30 dkg sertés (vagy pulyka) darált hús
- 2 közepes padlizsán
- 1 kínai kel
- 15 dkg shiitake gomba
- 1 cs vastag metélt rizstészta
- 2 szál újhagyma vékonyan szeletelve
- *3 ek szójaszósz
- *2 ek cukor
- *1 ek mirin
- *1 ek száraz fehérbor
- *fokhagyma (friss vagy granulátum)
- 2 ek keményítő (1 pohár vízben elkeverve)
- kevés olaj
Elkészítés
A padlizsánt először vastagabb karikákra
vágjuk és besózzuk, hogy a keserű levétől megszabaduljunk (kb. 10 percet kell
állnia a sóban). Ha kinyomkodtuk, akkor 1-1,5 centisre darabokra vágjuk a karikákat.
A kínai kelt hosszú csíkokra, a shiitake gombát pedig vékonyabb csíkokra vágjuk.
Kevés olajt hevítünk egy serpenyőben vagy wok-ban, és elkezdjük pirítani a darált
húst. Ha kifehéredett a hús, akkor rádobjuk a padlizsánt is. Pár percig nagy
lángon pirítjuk, majd mehetnek rá a *-gal jelölt hozzávalók. A fokhagymát ízlés
szerint lehet hozzáadni, frisset vagy granulátumot, de el is hagyhatjuk. Közben
forraljunk vizet, és 10 percig áztassuk a rizsmetéltet lefedve egy tálban.
Miután jól összefőztük a szószt (kb. 5 perc), akkor hozzáadjuk a gombát és a
kínai kelt, majd kb. 5-7 perc múlva a keményítőt is. Még mindig nagy lángon
főzzük, hogy a keményítőtől jól besűrűsödjön, és enyhén nyálkás állagot kapjon
az étel. Mélyebb tálakba, tálkákba porciózzuk a rizstésztát, és rá vagy mellé merjük
a húsos-zöldséges ragut. A tetejére
vékonyra szeletelt újhagymát szórunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése