Sertés és padlizsán rizsmetélttel


A másik rizsmetéltes receptet olvashatjátok alább, amelyet most húsos-zöldséges raguval tálaltam. A kiegészítő spárga és shiitake gomba elkészítésének módja is jön hamarosan! :)



Recept

Hozzávalók (4 személyre)
  • 30 dkg sertés (vagy pulyka) darált hús
  • 2 közepes padlizsán
  • 1 kínai kel
  • 15 dkg shiitake gomba
  • 1 cs vastag metélt rizstészta
  • 2 szál újhagyma vékonyan szeletelve
  • *3 ek szójaszósz
  • *2 ek cukor
  • *1 ek mirin
  • *1 ek száraz fehérbor
  • *fokhagyma (friss vagy granulátum)
  • 2 ek keményítő (1 pohár vízben elkeverve)
  • kevés olaj

Elkészítés
A padlizsánt először vastagabb karikákra vágjuk és besózzuk, hogy a keserű levétől megszabaduljunk (kb. 10 percet kell állnia a sóban). Ha kinyomkodtuk, akkor 1-1,5 centisre darabokra vágjuk a karikákat. A kínai kelt hosszú csíkokra, a shiitake gombát pedig vékonyabb csíkokra vágjuk. Kevés olajt hevítünk egy serpenyőben vagy wok-ban, és elkezdjük pirítani a darált húst. Ha kifehéredett a hús, akkor rádobjuk a padlizsánt is. Pár percig nagy lángon pirítjuk, majd mehetnek rá a *-gal jelölt hozzávalók. A fokhagymát ízlés szerint lehet hozzáadni, frisset vagy granulátumot, de el is hagyhatjuk. Közben forraljunk vizet, és 10 percig áztassuk a rizsmetéltet lefedve egy tálban. Miután jól összefőztük a szószt (kb. 5 perc), akkor hozzáadjuk a gombát és a kínai kelt, majd kb. 5-7 perc múlva a keményítőt is. Még mindig nagy lángon főzzük, hogy a keményítőtől jól besűrűsödjön, és enyhén nyálkás állagot kapjon az étel. Mélyebb tálakba, tálkákba porciózzuk a rizstésztát, és rá vagy mellé merjük a húsos-zöldséges  ragut. A tetejére vékonyra szeletelt újhagymát szórunk.

Megjegyzések