2018. január 19., péntek

Japán húsgolyók

A japán szupermarketben nehéz választani a finomabbnál finomabb készételek közül, de mindig az egyik kedvencem volt a szószba forgatott mini húsgolyó. Húsgolyó receptet még úgyse hoztam nektek, gondoltam megcsinálom itthon a finom niku dango receptet! 
Köretnek pedig egy különlegességet mutatok, ami nagyon jól illik a húsgolyókhoz. A japánok szinte mindent pácolnak, hát miért ne pácolnák éppen a tojást! A szójaszószos tojássárgája pedig nagyon jó ízesítés a sima főtt rizshez.


Receptek

Japán húsgolyó


Hozzávalók (4 személyre)
  • 50 dkg sertés darált hús
  • 25 dkg gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 tojás
  • 1 ek fehérbor
  • 2 ek szezámolaj (vagy sima étolaj)
  • *3 ek ketchup
  • *3 ek cukor
  • *2 ek rizsecet
  • *1 ek szójaszósz
  • *1,5 dl víz
  • *csipet só
  • 2 tk étkezési keményítő
  • víz

Elkészítés
A gombát megmossuk és a hagymával együtt nagyon apróra vágjuk. Ezeket összekeverjük a hússal és a tojással, falatnyi golyókat formázunk belőlük. A szezámolajban egy serpenyőben szép barnára sütjük a golyókat, majd ha készen vannak félretesszük őket, és a fehérborral felszedjük a serpenyő aljára leragadt finom ízeket. 1-2 perc után hozzáadjuk a *-gal jelölt szósz hozzávalóit. A végén még beleöntjük a vízben felkevert keményítőt. Ha szép sűrű szósz lett belőle, visszatesszük a serpenyőbe a húsgolyókat, és kicsit átforgatjuk a szószban.



Szójaszószban pácolt tojássárgája


Hozzávalók (4 személyre)
  • 4 tojássárgája
  • 4 ek szójaszósz
  • 1 csomag dashi por
  • katsuobushi
  • főtt rizs

Elkészítés
A tojássárgákat finoman különválasztjuk a fehérjétől úgy, hogy ne lyukadjanak ki. Egy kis tálban elkeverjük a szójaszószban a dashi port, majd finoman belehelyezzük a sárgákat. Egy kis kanállal meglocsolgatjuk a szójaszósszal őket, majd lefedve a hűtőben pácoljuk minimum 3 órát, de akár két napig is maradhat a hidegben. A lényeg, hogy ha sokáig pácoljuk, akkor néha locsolgassuk meg a szójaszósszal. Minél tovább pácoljuk, annál keményebbek lesznek a sárgák.
A főtt rizst szedjük egy tálba, készítsünk elő egy kis bemélyedést a közepén a tojásnak, de először szórjuk meg katsuobushi-val, majd helyezzünk minden tálba egy tojássárgát.

1 megjegyzés: