2018. január 5., péntek

Füstölt tofu és édesburgonya gratin

A japánok kimondottan szeretik a francia konyhát, aminek többféle, egyszerű technikájú ételét honosították. Ezek közül egy a ma bemutatott gratin is, ami lényegében egy tejszínes krumplis köret sütőben sütve. A japán verzióba minden finomság belekerülhet, ezért én most sima és füstölt tofuval kiegészítve készítem, illetve a hagyományos burgonyát édesburgonyára cserélem. Lehet hússal vagy bacon-nel is készíteni, ebben az esetben előtte érdemes megpirítani ezeket kevés olajon egy serpenyőben (a bacon esetében nem kell olaj). Igen kedvelt Japánban még a fésűkagylós gratin is, de ez most nekem nem nagyon fér bele a büdzsébe. :)



Hozzávalók (2-3 adaghoz)
  • 1-1 csomag sima és füstölt tofu (kb. 150 gr/db)
  • 3 közepes édesburgonya (kb. 35 dkg)
  • 1 tk fekete szezámmag
  • 3 dl 20%-os főzőtejszín
  • 1,5-2 ek szójaszósz
  • 1,5-2 tk cukor
  • bors
  • reszelt sajt a tetejére
  • olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
A tofut lecsöpögtetjük, tiszta konyharuhába tekerjük, egy-két konzervvel lesúlyozzuk pár percre, majd 2-3 percig egy műanyag tálkában mikróban melegítjük. Az édesburgonyát meghámozzuk és 1-2 centis kockákra vágjuk, egy kisebb lábosban puhára főzzük. A tejszínt összekeverjük a szójaszósszal és a cukorral, enyhén borsozzuk. Egy hőálló formát kikenünk vékonyan olajjal, beletesszük a főtt édesburgonyát, rá a felkockázott, kissé főtt tofut, mindkét réteget megszórjuk a fekete szezámmaggal, ráöntjük a tejszínes keveréket. Alufólia alatt sütjük 220 fokon kb. 15 percig, majd a fólia levétele után reszelt sajttal megszórva további 10-15 percig, vagy amíg a sajt aranybarna lesz a tetején. Önmagában is fogyasztható, de köretként is tálalható sült húsok mellé.


Megjegyzés: lehet kisebb hőálló tálakba téve adagonként sütni, de egy nagy tálban is. Én az utóbbit alkalmaztam, mert nem volt három egyforma kisebb kerámia edényem... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése