Sukiyaki wokban

A még-mindig-kedvenc sukiyakit általában télen fogyasztják a japánok, mivel nabe ételként készítik, ami azt jelenti, hogy többen körbeülnek egy melegített (kerámia) tálat és abban főzik meg az asztal közepén a leveses ételt. Mivel a sukiyaki hagyományosan marhahússal készül, ezért nem az olcsóbb ételek kategóriájába tartozik, azonban ízvilága miatt érdemes kipróbálni. Magyarországon nehezebb megoldani a "körbeülünk egy rezsót az asztalon" helyzetet, ezért most megmutatom az egyszerűen elkészíthető sukiyaki-t!

Recept

Hozzávalók (3-4 adaghoz)
  • 40 dkg marhahús
  • 2 adag udon tészta
  • 4 szál újhagyma
  • 40 dkg gomba
  • 1 üveg babcsíra (vagy konzerv)
  • 6-7 ek szójaszósz
  • 6-7 ek sake (száraz fehérbor)
  • 5-6 ek cukor
  • kevés olaj
  • 1 tojás/fő
Elkészítés
A marhahúst, a gombát és az újhagymát vékony, falatnyi csíkokra vágjuk, a babcsírát lecsöpögtetjük. Egy wokban (vagy nagyobb serpenyőben) kevés olajat hevítünk, amin elkezdjük pirítani a húst, Ha minden oldala megpirult, akkor hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd felöntjük a szójaszósszal és a fehérborral, illetve cukorral édesítjük. Mindenki saját ízlése szerint alakíthatja az arányokat, aki édesebben szereti, az adjon hozzá több cukrot, aki sósabban az kevesebb cukrot, több szójaszószt, stb. Ha felforraltuk, adjuk hozzá a nyers udon tésztát is, és forraljuk együtt kb. 6-8 percig. Ezután levesszük a tűzről és leveses tálkákba szedjük, kevés lével az ételt. A sukiyaki jellemzője, hogy nyers tojásba mártják a forró ételt, ezért ha van otthon extra friss tojás, akkor tálanként egy-egy tojást belekeverhetünk.

Megjegyzések