2016. szeptember 6., kedd

A roastbeef és a donburi találkozása

Szeretem az egybesült husikat. :) Sült marhahússal sokszor kísérleteztem már, elég nehéz ugyanis eltalálni a megfelelő sütési formát vagy hőmérsékletet. Büszkén mondhatom azonban, hogy a következő recept elég jól sikerült, így kimondottan tudom ajánlani minden vörös hús kedvelőnek!


Recept 

Hozzávalók (2-3 adaghoz)
  • 1 fél kg-os marhahús (comb vagy szegy) egy darabban
  • 1 ek só
  • fél ek bors
  • fokhagyma (elhagyható) 
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin
  • 1 ek sake (száraz fehérbor)
  • 1,5 ek cukor
  • 2 szál újhagyma
  • főtt rizs
  • kevés olaj
Elkészítés
A marhát 2-3 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Jól bekenjük a felületét körbe sóval és borssal (esetleg fokhagymával is). Bekapcsoljuk a sütőt és 180 fokra előmelegítjük. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd  marha minden oldalát egyenletesen megsütjük, oldalanként kb. 2 percet számolva. Ezután alufóliába csomagoljuk és betesszük az előmelegített sütőbe 15 percre. Ha kész, kivesszük, 2-3 percet hagyjuk pihenni, majd vékonyra szeljük.
Amíg sül a hús a sütőben, egy kis lábosban összefőzzük a szószt a donburihoz. Beleöntjük a szójaszószt, a mirint, a száraz fehérbort, és hozzáadjuk a cukrot. Pár percig forraljuk, amíg a cukor teljesen felolvad és kicsit sziruposra fő a szósz.
Tálkákba (vagy mélytányérba) forró főtt rizst szedünk, arra fektetjük a hússzeleteket, majd meglocsoljuk a szósszal és meghintjük vékonyra vágott újhagymával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése