A roastbeef és a donburi találkozása
Szeretem az egybesült husikat. :) Sült marhahússal sokszor kísérleteztem már, elég nehéz ugyanis eltalálni a megfelelő sütési formát vagy hőmérsékletet. Büszkén mondhatom azonban, hogy a következő recept elég jól sikerült, így kimondottan tudom ajánlani minden vörös hús kedvelőnek!
Recept
Hozzávalók (2-3 adaghoz)
- 1 fél kg-os marhahús (comb vagy szegy) egy darabban
- 1 ek só
- fél ek bors
- fokhagyma (elhagyható)
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek mirin
- 1 ek sake (száraz fehérbor)
- 1,5 ek cukor
- 2 szál újhagyma
- főtt rizs
- kevés olaj
Elkészítés
A marhát 2-3 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Jól bekenjük a felületét körbe sóval és borssal (esetleg fokhagymával is). Bekapcsoljuk a sütőt és 180 fokra előmelegítjük. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd marha minden oldalát egyenletesen megsütjük, oldalanként kb. 2 percet számolva. Ezután alufóliába csomagoljuk és betesszük az előmelegített sütőbe 15 percre. Ha kész, kivesszük, 2-3 percet hagyjuk pihenni, majd vékonyra szeljük.
Amíg sül a hús a sütőben, egy kis lábosban összefőzzük a szószt a donburihoz. Beleöntjük a szójaszószt, a mirint, a száraz fehérbort, és hozzáadjuk a cukrot. Pár percig forraljuk, amíg a cukor teljesen felolvad és kicsit sziruposra fő a szósz.
Tálkákba (vagy mélytányérba) forró főtt rizst szedünk, arra fektetjük a hússzeleteket, majd meglocsoljuk a szósszal és meghintjük vékonyra vágott újhagymával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése