Tonhalas kosárkák

Túl gyorsan telik ez a nyár is, nekem egyre közelebb a leadási határidő, úgyhogy sajnos nincs mostanában annyi időm főzni, mint amennyit igazán szeretnék...

De! Mindezek ellenére is eljutok néha a konyhába, ahol még mindig szeretek valami japánosat összedobni! :) Ennek eredményét olvashatjátok most. Nem ez az első kenyértésztás recept, nem is az utolsó. :)


Recept

Hozzávalók
Tészta
  • 280 gr liszt (fehér) vagy 200 gr kenyérliszt + 80 gr fehér liszt
  • 15 gr cukor
  • 4 gr só
  • 2 dkg margarin
  • 100 ml tej
  • 100 ml víz
  • 4 gr szárított élesztő
Töltelék

  • 1 konzerv tonhal
  • 1 ek majonéz
  • 1 szál újhagyma
  • 1 közepes krumpli + 2 ek tej (elhagyható)
  • só, bors
Elkészítés
A tésztához először egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, és az élesztőt. A margarint megolvasztjuk, a tejet és a vizet kimérjük. A lisztes keverék közepére lyukat csinálunk és beleöntjük az olvasztott margarint, a tejet és a vizet, majd lágyan összedolgozzuk. Ha jól mértünk ki mindent, akkor könnyű, levegős tésztát kapunk, amit nagyon könnyű gyúrni. Legalább 5-10 percig dagasszuk egy kézzel (félbehajt – csuklóval lenyom – félbehajt – csuklóval lenyom, majd így tovább). Ha felvett minden lisztet (a tál oldala is szép tiszta), gömböt formázunk belőle, kevés liszttel megszórjuk, lefedjük és meleg (de nem huzatos!!) helyen addig hagyjuk pihenni, amíg legalább a kétszeresére dagad (legalább kb. 30-45 perc). Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez először egy lefedett műanyag vagy hőálló tálban a mikróban kétszer 2 percig melegítjük a nagyon apróra vágott krumplit a tejben (azért kétszer, mert a tej kifuthat), majd ha megpuhult, akkor egy villával összetörjük. Ez a tejes főtt krumpli kihagyható a töltelékből, de laktatóbbá teszi. Ezután összekeverjük a tonhalat, a majonézt, a vékony félkörökre karikázott újhagymát, a masszát pedig sózzuk, borsozzuk (és hozzáadjuk a tejes tört krumplit). Szórhatunk a töltelékbe, vagy majd a kenyérkék tetejére fekete szezámmagot is. (Én még tettem egy kevés reszelt sajtot a töltelékbe, de ez elhagyható.)
Ha megkelt a tészta, akkor 10 vagy 12 darabra osztjuk – attól függően, hogy mekkora kenyérkéket szeretnénk készíteni. Hagyjuk megint megkelni a kis kupacokat, de fedjük le egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki. Ha megint megdagadtak, akkor csináljunk kis lepényeket, amikből kosarakat formázunk. Mindegyikbe tegyünk egy púpos kiskanálnyi tölteléket, a tetejüket szórjuk meg reszelt sajttal és/vagy fekete szezámmaggal.
Sütő papíros tesszük a kosarakat, majd 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk 15-20 percre. Ha kicsik, akkor elég a 15 perc, ha nagyobbakat csinálunk, akkor legalább 20 perc kell nekik.



Megjegyzések