Hideg tésztalevesek

Lassacskán vége a nyárnak, de ki tudja milyen vénasszony nyarat hoz a szeptember, úgyhogy még talán esedékes lehetnek a mai hidegen (vagy akár melegen is) fogyasztható levesreceptjeim!



Receptek

Leves sertéssel
Hozzávalók (4 adaghoz)
  • 0,5 kg sertés lapocka 
  • 2 nagy sárgarépa
  • 3-4 ek szójaszósz
  • 2-3 ek mirin
  • 2-3 ek sake (száraz fehérbor)
  • 2-3 ek cukor
  • 1 csomag dashi por
  • 1 tk fokhagyma (friss vagy por)
  • 1 tk gyömbér (friss vagy por)
  • só, bors
  • 1,3-1,5 liter víz 
  • somen tészta
  • 2 szál újhagyma
  • (fekete) szezámmag 
Elkészítés 
A húst egészben feltesszük főni a vízben, amibe belekeverjük már az elején a dashi-t. Ha felforrt, akkor hozzáadjuk a szójaszószt, a mirint, az alkoholt, a cukrot, a fokhagymát és a gyömbért, pluszban sózzuk, borsozzuk (igény szerint). Alacsony lángon fedő alatt főzzük addig, amíg a hús annyira megpuhul, hogy szétfoszlik, ez körülbelül másfél óra. A felénél beletesszük a kisebb darabokra vágott sárgarépát és azzal főzzük tovább.
A somen tésztát két percig főzzük forrás után vízben, majd folyó víz alatt kihűtjük teljesen. Tálkába szedjük. Ha kész a leves, vagy melegen rászedjük a tésztára, vagy megvárjuk amíg kihűl. A nagy melegben nagyon finom hidegen fogyasztva! Annyi levet szedünk, hogy éppen ellepje a tésztát, arra megy a tépett hús, és vékonyra vágott újhagymával és (fekete) szezámmaggal megszórva tálaljuk.

Leves pulykanyakkal
Hozzávalók (4 adaghoz)
  • 2 nagy, húsos pulykanyak
  • 3-4 ek szójaszósz
  • 2-3 ek mirin
  • 2-3 ek sake (száraz fehérbor)
  • 2-3 ek cukor
  • 1 csomag dashi por
  • 1 tk fokhagyma (friss vagy por)
  • 1 tk gyömbér (friss vagy por)
  • só, bors
  • 1,3-1,5 liter víz 
  • 4 adag üvegtészta vagy somen, vagy cérnametélt
  • 8 db shiitake gomba (szárított)
  • 2 ek édes chili szósz
  • 2 szál újhagyma
Elkészítés 
A recept nagy része ugyanaz mint az előbbinek. A húst egészben feltesszük főni a vízben, amibe belekeverjük már az elején a dashi-t. Ha felforrt, akkor hozzáadjuk a szójaszószt, a mirint, az alkoholt, a cukrot, a fokhagymát és a gyömbért, pluszban sózzuk, borsozzuk (igény szerint). Alacsony lángon fedő alatt főzzük addig, amíg a hús annyira megpuhul, hogy szétfoszlik, ez körülbelül másfél óra.
Megfőzzük a tésztát. (Ha üvegtésztát használunk, akkor csak forró vízbe kell áztatni pár percre.) A szárított shiitake gombákat vízben felpuhítjuk, csíkokra vágjuk, majd az édes chili szósszal összekeverjük, lefedjük és hűtőbe tesszük pár percre (de előre is el lehet készíteni, minél többet pihen a hűtőben, annál finomabb). Tálaláshoz a tésztát tálkába szedjük, annyi levest merünk rá, amennyi éppen ellepi, tépünk rá a pulykanyakból húst, mehet rá újhagyma és a chilis pácolt shiitake gomba!


Megjegyzések