Hideg tésztalevesek
Lassacskán vége a nyárnak, de ki tudja milyen vénasszony nyarat hoz a szeptember, úgyhogy még talán esedékes lehetnek a mai hidegen (vagy akár melegen is) fogyasztható levesreceptjeim!
Receptek
Leves sertéssel
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 0,5 kg sertés lapocka
- 2 nagy sárgarépa
- 3-4 ek szójaszósz
- 2-3 ek mirin
- 2-3 ek sake (száraz fehérbor)
- 2-3 ek cukor
- 1 csomag dashi por
- 1 tk fokhagyma (friss vagy por)
- 1 tk gyömbér (friss vagy por)
- só, bors
- 1,3-1,5 liter víz
- somen tészta
- 2 szál újhagyma
- (fekete) szezámmag
Elkészítés
A húst egészben feltesszük főni a vízben, amibe belekeverjük már az elején a dashi-t. Ha felforrt, akkor hozzáadjuk a szójaszószt, a mirint, az alkoholt, a cukrot, a fokhagymát és a gyömbért, pluszban sózzuk, borsozzuk (igény szerint). Alacsony lángon fedő alatt főzzük addig, amíg a hús annyira megpuhul, hogy szétfoszlik, ez körülbelül másfél óra. A felénél beletesszük a kisebb darabokra vágott sárgarépát és azzal főzzük tovább.
A somen tésztát két percig főzzük forrás után vízben, majd folyó víz alatt kihűtjük teljesen. Tálkába szedjük. Ha kész a leves, vagy melegen rászedjük a tésztára, vagy megvárjuk amíg kihűl. A nagy melegben nagyon finom hidegen fogyasztva! Annyi levet szedünk, hogy éppen ellepje a tésztát, arra megy a tépett hús, és vékonyra vágott újhagymával és (fekete) szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Leves pulykanyakkal
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 2 nagy, húsos pulykanyak
- 3-4 ek szójaszósz
- 2-3 ek mirin
- 2-3 ek sake (száraz fehérbor)
- 2-3 ek cukor
- 1 csomag dashi por
- 1 tk fokhagyma (friss vagy por)
- 1 tk gyömbér (friss vagy por)
- só, bors
- 1,3-1,5 liter víz
- 4 adag üvegtészta vagy somen, vagy cérnametélt
- 8 db shiitake gomba (szárított)
- 2 ek édes chili szósz
- 2 szál újhagyma
Elkészítés
A recept nagy része ugyanaz mint az előbbinek. A húst egészben feltesszük főni a vízben,
amibe belekeverjük már az elején a dashi-t. Ha felforrt, akkor
hozzáadjuk a szójaszószt, a mirint, az alkoholt, a cukrot, a fokhagymát
és a gyömbért, pluszban sózzuk, borsozzuk (igény szerint). Alacsony
lángon fedő alatt főzzük addig, amíg a hús annyira megpuhul, hogy
szétfoszlik, ez körülbelül másfél óra.
Megfőzzük a tésztát. (Ha üvegtésztát használunk, akkor csak forró vízbe kell áztatni pár percre.) A szárított shiitake gombákat vízben felpuhítjuk, csíkokra vágjuk, majd az édes chili szósszal összekeverjük, lefedjük és hűtőbe tesszük pár percre (de előre is el lehet készíteni, minél többet pihen a hűtőben, annál finomabb). Tálaláshoz a tésztát tálkába szedjük, annyi levest merünk rá, amennyi éppen ellepi, tépünk rá a pulykanyakból húst, mehet rá újhagyma és a chilis pácolt shiitake gomba!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése