Gyömbéres miso-s hús uborkával
A meleg és a hideg ételek összekombinálása éppannyira a japán konyhához tartozik, mint az édes-sós ízek harmóniája az ételekben. A következő receptben a meleg darált hús és a hideg, nyáron, avagy salátákban sokat fogyasztott kígyóuborka a főszereplő.
Recept
Hozzávalók (2 főre)
- 25 dkg darált hús (én pulykát használtam)
- fél kígyóuborka
- * 2 ek piros miso paszta
- * 2 ek cukor
- * 1 tk reszelt gyömbér (vagy fél tk por)
- * 1 tk reszelt fokhagyma (vagy fél tk por)
- * 2 tk sake (száraz fehérbor)
- 1 tk szezámolaj
- szezámmag
- kevés olaj
Elkészítés
A kígyóuborkát megmossuk és 6-7 cm hosszú nyolcad csíkokra vágjuk, két tányérban, hosszában elhelyezzük. A csillaggal jelölt fűszerekből összekeverjük a szószt. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a darált húst fehéredésig pirítjuk nagy lángon, majd hozzáadjuk a korábban összekevert szószt és további 5-7 percig pirítjuk nagy lángon. Ha kész, az uborkacsíkokra halmozzuk a húst a szósszal, majd szezámmaggal megszórjuk és szezámolajjal enyhén meglocsoljuk. Főtt rizs mellé tálaljuk.
Megjegyzés: hidegen piknikre (obento-ba) is isteni fogás, de akár donburinak (főtt rizságyon) is tálalhatjuk a darált húst, egy nyers tojással a tetején.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése