Gyömbéres miso-s hús uborkával

A meleg és a hideg ételek összekombinálása éppannyira a japán konyhához tartozik, mint az édes-sós ízek harmóniája az ételekben. A következő receptben a meleg darált hús és a hideg, nyáron, avagy salátákban sokat fogyasztott kígyóuborka a főszereplő.


Recept

Hozzávalók (2 főre)
  • 25 dkg darált hús (én pulykát használtam)
  • fél kígyóuborka
  • * 2 ek piros miso paszta
  • * 2 ek cukor
  • * 1 tk reszelt gyömbér (vagy fél tk por)
  • * 1 tk reszelt fokhagyma (vagy fél tk por)
  • * 2 tk sake (száraz fehérbor)
  • 1 tk szezámolaj
  • szezámmag
  • kevés olaj
Elkészítés


A kígyóuborkát megmossuk és 6-7 cm hosszú nyolcad csíkokra vágjuk, két tányérban, hosszában elhelyezzük. A csillaggal jelölt fűszerekből összekeverjük a szószt. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a darált húst fehéredésig pirítjuk nagy lángon, majd hozzáadjuk a korábban összekevert szószt és további 5-7 percig pirítjuk nagy lángon. Ha kész, az uborkacsíkokra halmozzuk a húst a szósszal, majd szezámmaggal megszórjuk és szezámolajjal enyhén meglocsoljuk. Főtt rizs mellé tálaljuk.

Megjegyzés: hidegen piknikre (obento-ba) is isteni fogás, de akár donburinak (főtt rizságyon) is tálalhatjuk a darált húst, egy nyers tojással a tetején.


 

Megjegyzések