Vega dashi leves

Máris vége a márciusnak, egyben a tavasz is beköszöntött már, úgyhogy a telet egy utolsó finom, nagyon egyszerű, meleg levessel búcsúztatom. Az alap dashi leves nagyon egyszerű, és sokféle betéttel lehet készíteni: Japánban leginkább kagylóval és zöld növényekkel szeretik, de a gomba, a tofu, a jégcsapretek, vagy a garnélarák is gyakori hozzávaló. Én most tofuval és shimeji gombával készítem.

Recept

Hozzávalók
  • 1 tofu
  • 1 adag gomba (kb. 20 dkg)
  • kevés aprított snidling
  • 1 adag (1 liter) kombu dashi (porból vagy kombuból)
Elkészítés
Először főzzük meg a dashi levet, amit vagy porból készítünk (arányok a dobozon), vagy egy korábbi posztban leírt recept alapján. Ezután mehet bele a kisebb kockákra vágott tofu és a gomba, ezekkel főzzük kb. 10 percig és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés: talán kicsit egyszerűnek találhatjuk a dashi izét, ami ugye nem túl erőteljes. Ebben az esetben nyugodtan lehet beletenni 1-1 tk mirint és szójaszószt is.

Megjegyzések