Osechi ételek, avagy Boldog Új Évet!

Boldog Új Évet!

Ma nem csak az Újévet, de a blog 4. születésnapját is ünnepeljük itthon! :)

Japánban a hagyományok világviszonylatban tekintve nagyon erősen jelen vannak. Az Újév már náluk is akkor van, amikor nálunk, vagyis január elsején. Ilyenkor a családok elmennek egy közeli (vagy éppen egy híresebb) shinto szentélybe, ahol a kamiknak, vagyis az isteneknek köszönetet mondanak, illetve kívánnak is maguknak jó dolgokat az Új évre. Tavaly egy kedves japán ismerősömnél töltöttem az újév első napját, ahol osechi 御節 ételeket fogyasztottunk. Ezeket az ételeket tradicionálisan január elsején fogyasztják a japán emberek. Bár régen mindent otthon készítettek el, ma már bármelyik szupermarketben lehet venni, vagy előre rendelni összeállított dobozokat. Sajnos a magyar hagyományokkal, vagyis inkább hiedelmekkel ellentétesen ott újév napján baromfit és halat esznek. Mivel kissé babonás vagyok, ezért inkább olyan recepteket mutatok, amelyeket itt is el lehet készíteni nyugodt szívvel.

Japánban persze leves és főtt rizs is van az ilyen összeállításhoz, azt én most nem készítettem, mert így is összerogyik a hűtő a rengeteg szilveszteri étel (lencse leves, kocsonya, stb.) alatt... :)


Receptek

Édes-szójás főtt sertés
Hozzávalók
  • 40 dkg sertés hasaalja (mint megtudtam, ez a császár, vagyis oldalas, a csontok nélkül)
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl szójaszósz
  • 0,5 dl sake (száraz fehérbor)
  • 1 ek cukor
  • kevés só, bors

Elkészítés
Egy kevés olajon alacsony lángon megpirítjuk a sertéshúst mindkét oldalán. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és közepes lángon kicsit felforraljuk a levet. Alacsonyabb lángon főzzük tovább, le is fedhetjük, de néha fordítsuk meg a szószban a sertést. 30-40 perc alatt teljesen puhára fő. Vékonyan felszelve tálaljuk a szósszal meglocsolva.

Megjegyzés: nekem nem nagyon maradt alatta szósz, mert kicsit elnéztem az időt, de lehet rátenni bármilyen szószt, akár teriyaki-t, ponzu-t is.



Édes párolt fekete bab
Hozzávalók
  • 25 dkg száraz fekete bab (ázsiai boltban kapható)
  • 1 liter víz
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek sake (száraz fehérbor)
  • fél tk só

Elkészítés
A babon kívüli hozzávalókat összeforraljuk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor beletesszük a folyóvízben alaposan megmosott babot és egy éjszakára ázni hagyjuk.
Másnap újból felforraljuk, akkor már a babbal együtt. Ha felforrt, akkor alacsony lángon, lefedve főzzük kb. 5 órát, vagy amíg teljesen megpuhul. (Kuktában is lehet csinálni, akkor 10 perc fedővel, és 30-40 perc anélkül, de ezt csak olvastam, nem próbáltam.) Kis tálkában tálaljuk.



Édesburgonya-krém
Hozzávalók
  • 1 nagyobb édesburgonya (kb 15-20 dkg)
  • 2 tk cukor
  • 2 ek mirin
  • kb. 1-2 ek tej
  • csipet só

Elkészítés
Az édesburgonyát kis kockákra vágjuk és kevés vízben (épphogy ellepje) 8-10 percig főzzük, vagy amíg teljesen megpuhul. Leöntjük róla a vizet és hozzáadjuk a cukrot, a (mikróban) felforrósított mirint, a tejet és a sót. Kicsit megtörjük egy villával vagy krumplinyomóval, hogy törtburgonya állaga legyen. A tetejét megszórhatjuk (fekete) szezámmaggal.



Párolt zöldségek bambusszal
Hozzávalók
  • 25 dkg csicsóka
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 10-15 dkg bambuszrügy
  • 1 csomag konnyaku (ázsiai boltban kapható, de elhagyható)
  • olaj
  • *3 dl víz
  • *2 ek mirin
  • *1 ek sake (száraz fehérbor)
  • *4 ek cukor
  • *3,5 ek szójaszósz
  • *fél csomag dashi por

Elkészítés
A zöldségeket, a csicsóka kivételével meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. A csicsókát meghámozzuk és egy percig forrásban lévő vízben főzzük, majd hirtelen hideg folyó vízben lehűtjük, félretesszük. Ugyanezt tesszük a falatnyi darabokra vágott konnyaku-val is.
Egy serpenyőben kevés olajon megpároljuk a többi zöldséget, majd 5-7 perc múlva hozzáadjuk a *-gal jelölt hozzávalókat a dashi por kivételével és felforraljuk az egészet. Ha felforrt, akkor mehet bele a falatnyi darabokra vágott csicsóka és a dashi por is. Újból felforraljuk, majd fedő alatt, alacsony lángon 10 percig főzzük. Ezután lekapcsoljuk a lángot, és úgy ahogy van a lábasban hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor erős lángon ismét az egészet felforraljuk, majd ismét hagyjuk kihűlni. Hidegen a többi osechi étellel együtt tálaljuk.

Japán újévi köszöntés
A következő év a Majom éve lesz!

Megjegyzések