Húsgombócos dashi leves

Tél van, tél van, hideg van...
Megint előjönnek a leves-receptek, mivel a hidegben nincs is jobb, melengetőbb egy forró levesnél.
Most egy nagyon egyszerű, dashi alapú leves receptjét olvashatjátok, amibe szinte bármilyen zöldség mehet, a húst pedig akár tofuval is lehet helyettesíteni!


Recept

Hozzávalók
  • kb 15-20 dkg darált hús (lehet sertés, baromfi, marha is)
  • kb 2 liter viz
  • 1 csomag dashi por
  • 2-3 ek szójaszósz + 1 ek szójaszósz
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér (vagy por ha csak az van)
  • 1-2 fej hagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • fél jégcsapretek
  • 2-3 közepes burgonya
  • só, bors

Elkészítés
A darált húst keverjük össze a a gyömbérrel, adjuk hozzá az 1 ek szójaszószt, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 cm átmérőjű gombócokat formázunk. A zöldségek közül tisztítsuk, majd hámozzuk meg azokat, amiket bele szeretnénk tenni. (Én most csak répát és hagymát tettem bele.) Egy nagyobb lábasban kezdjük el felforralni a vizet a kisebb darabokra vágott zöldségekkel együtt, adjuk hozzá az elején a dashi port és a szójaszószt, sózzuk ízlés szerint (ne feledjük, hogy a szójaszósz is sós!). Ha a répa, burgonya már megpuhult, akkor mehetnek a vízbe a húsgolyók is. Ha mind feljött a víz tetejére, akkor főzzük még lefedve, alacsony lángon kb. 5 percig. Tálaláskor meg lehet szórni szezámmaggal, furikake-val, frissen őrölt borssal is. Lehet bele tenni üvegtésztát is, hogy még tartalmasabb legyen.


Megjegyzések