Sült tofu ankake szószban
Recept
Hozzávalók (2 főre)
- 1 tofu
- 1 deci mentsuyu alaplé (recept itt)
- 2 dl víz
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek mirin
- 1 ek cukor
- fél csomag dashi por
- 1 tk étkezési keményítő (vízben elkeverve)
- negyed jégcsapretek reszelve (elhagyható)
- 1 szál újhagyma (elhagyható)
- olaj a sütéshez
Elkészítés
Először egy kisebb lábasban főzzük össze a szószt: forraljuk fel az alaplevet a vízzel, a szójaszósszal, a mirin-nel, a cukorral és a dashi porral. Ha felforrt, akkor keverjük bele a kb 1 dl vízben elkevert keményítőt s figyeljünk oda, hogy egyenletesen keverjük el a szószban. Akkor lesz jó az ankake szósz, ha kicsit folyós, kicsit nyúlós-nyálkás lesz. Ezt félretehetjük.
A tofut csavarjuk tiszta konyharuhába és tegyünk rá valami nehezebb konzervet, vagy dobozt (max fél kilósat), és hagyjuk állni 15 percig, hogy minden nedvesség kijöjjön belőle. Ha ez megvolt, akkor vágjuk fel 8 egyforma darabra. Egy serpenyőben forrósítsunk fel 2-3 ek olajat, majd a tofukat minden oldalukon süssük aranybarnára. Ha kész vannak, akkor tegyük vissza a szószt a tűzre, helyezzük bele a tofukat és az egészet melegítsük fel. Nagyobb tálakba tegyük ketté a tofukat (vagy esetleg négybe), szedjünk rájuk bőven a szószból, mehet rá frissen reszelt jégcsapretek, és akár vékonyra vágott újhagymával is megszórhatjuk. Érdemes melegen fogyasztani, főtt rizs mellé nagyon finom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése