2015. augusztus 21., péntek

Avokádós polip saláta mézes-fokhagymás dresszinggel

Bár most kicsit hűsebb a hangulat Japánban is, még mindig nyár van, hát gondoltam jól jönne még egy-két hidegen fogyasztható étel receptje. Alább egy gyorsan elkészíthető, bár hosszas előkészületeket igénylő hideg saláta receptet mutatok nektek.


Recept

Hozzávalók (2-3 főre)
  • 20-30 dkg polip láb
  • 1 avokádó
  • 1 nagyobb paradicsom
  • fél kígyóuborka
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek sake (száraz fehérbor)
  • negyed tk fehér bors
  • *1 ek méz
  • *1 ek friss citromlé
  • *1 tk reszelt fokhagyma
  • *2-3 ek lé, amiben a polipot főzzük
  • *pár csepp tabasco (elhagyható)
  • 2 dl víz 
Elkészítés
A poliplábakat megmossuk és 2 cm darabokra vágjuk, majd egy lezárható zacskóban összekeverjük a szójaszósszal, a sake-val és a fehér borssal, lezárjuk és legalább egy órára a hűtőben hagyjuk pácolódni.
Amíg pácolódik a polip, addig megmossuk a paradicsomot és az uborkát, mindkettőt falatnyi darabokra vágjuk. Az avokádót először kettévágjuk, szétszedjük (ha nehezen megy, akkor nyúljunk be a vágatnál egy kanállal és azzal szedjük le a húst a magról), a két félről lehúzzuk a héját, majd ezt is kisebb darabokra aprítjuk. Ezeket egy tálban összekeverjük.
Egy serpenyőben vagy kisebb lábosban főzzük meg a polipokat a páclével, amihez adunk 2 dl vizet. Kb. 20 perc alatt puhára fő. (Ha öregebb a polip, akkor lehet kicsit tovább főzni.) A dresszinghez alaposan keverjük el a mézben a fokhagymát, majd a citromlevet, és a léből is szedjünk hozzá, amiben a polip főtt. A polipot adjuk a zöldségekhez, majd locsoljuk meg a dresszinggel. Rögtön lehet fogyasztani, de ha pár órára a hűtőbe tesszük, akkor még finomabb lesz!

Megjegyzés: ha esetleg nem kapunk polipot, akkor garnélával is készíthetjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése