Újabb hideg sómen tészta

Meleg, meleg, meleg...
Szerencsére még ezt írom, bár már csak napok kérdése a monszun, vagyis az esős évszak (hónap) érkezése. Ilyenkor az 3-5 héten keresztül ömlő eső mellett egy "kellemes" 100 százalékos páratartalom uralkodik el Japánon. Nem a kedvenc időszakom, ilyenkor, ugyanúgy mint a nagy melegben, szintén csak hideg ételeket tudok megkívánni. Ma, a korábbi két recept után, ismét egy ízletes és egészséges, ugyanakkor nagyon gyorsan elkészíthető hideg sómen tészta ételt mutatok be, ezúttal tonhallal és kukoricával.



Recept

Hozzávalók (2 főre)
  • 2 adag sómen szárított tészta
  • 1 nagy konzerv tonhal
  • fél konzerv kukorica
  • 2 ek majonéz
  • 1 ek mentsuyu (recept a poszt végén, de elhagyható)
  • 1 tk cukor
  • fél tk citromlé
  • 3 shiso levél (elhagyható)
  • 1-2 ek szezámolaj
  • szezámmag
  • só, bors
Elkészítés
A tésztát főzzük meg, lobogó vízben kb 3-5 perc alatt puhára fő, majd hűtsük ki teljesen, akár jeges vízbe is lehet tenni. A tonhalat csepegtessük le.
Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a mentsuyu-t, a cukrot, a citromlevet, az aprított shiso leveleket, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett kukoricát is. Két tálba szedjük ki a tésztát, locsoljuk meg 1-2 ek szezámolajjal, majd halmozzuk a tetejére a tonhalat és a majonézes kukoricát. Megszórhatjuk még szezámmaggal is, illetve én még csepegtettem rá egy kevés kínai ra-olajat, ami lényegében egy erős paprika olaj, ezt lehet chili olajjal helyettesíteni, ha szeretnénk egy kis csípős ízzel megbolondítani.

Megjegyzés: még adós vagyok a mentsuyu elkészítésének leírásával!  Egy adaghoz egy lábosban főzzünk össze fél dl szójaszószt és fél dl mirin-t, majd öntsünk hozzá 3 dl vizet, ismét forraljuk fel. Ha felforrt mehet bele 5 dkg katsuobushi halpehely. A végén egy tálba szűrjük át, hogy a halpehely ne menjen bele. Ez az adag körülbelül 2 főnek elég. Nagyon finom hidegen soba, udon, sómen tésztához. Lehet nagyobb adagot készíteni belőle, ugyanis egy-két hétig eláll a hűtőben.


Megjegyzések

  1. Szia! A katsuobushit kb. mennyi ideig érdemes benne hagyni?

    VálaszTörlés
  2. Én olyan 10 percet szoktam benne hagyni, szerintem annyi elég! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése