És egy kis sushi-ráadás: O-Inari san

A minap olvashattátok az isteni chirashi zushi receptet, amit a japánok kimondottan újév napján és a március eleji hina matsuri alkalmával fogyasztanak. (Ettől függetlenül természetesen bármikor elkészíthetjük, nekem nem kell különleges alkalom, hogy sushi-t akarjak enni...) Ma pedig ennek folytatásaként egy inari sushi recepttel ismerkedhettek meg. Inari-t már készítettem korábban is, most egy újfajta tölteléket mutatok be, ami szintén nagyon finom. Ez alkalommal azonban az inari-hoz a tofu nem az n érdemem, hanem készen vettem boltban, ugyanis ez Magyarországon is beszerezhető az ázsiai élelmiszer boltok többségében.




Recept

Hozzávalók (8-10 darabhoz)
  • 1 adag sushi rizs (180 ml rizsből, recept itt)
  • 8-10 db inari sushi tofu
  • negyed csirkemell
  • 1 szál répa
  • 1 ek fekete szezámmag
  • 1 dl dashi
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin
  • 1 ek sake (száraz fehérbor)
  • 2 ek cukor

Elkészítés
Egy lábasban összekeverjük a dashi-t, a szójaszószt, a mirin-t, a sake-t és a cukrot, beletesszük a nagyon apróra vágott csirkemellet és répát, majd elkezdjük forralni. 3-5 perc után nézzük meg, hogy megpuhult-e a répa, ha igen, akkor vegyük le a lángról és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, akkor keverjük össze a sushi rizzsel és a fekete szezámmaggal, majd osszuk 8-10 halomra, attól függően, hogy hány inari tofunk van. Fogjuk a tofukat, és óvatosan helyezzük bele a rizsgombócokat. Kifordítva is készíthetjük, aminek a tetejét a szezámmaggal is megszórhatjuk.

Megjegyzések