Csápoljunk, avagy az első polip recept

Oszaka nagyon híres a polippal töltött kis sült golyóiról, vagyis a takoyaki-ról, ezen kívül viszont még soha nem készítettem polipot, enni is csak sushi-nak ettem. Ma azonban az újságosnál nézegetve az aktuális havi főzős lapokat felfedeztem egy érdekesnek tűnő receptet, amiben polip és brokkoli volt. Beszaladtam tehát a boltba, vettem egy kis poliplábat meg brokkolit és íme a végeredmény! Könnyű, gyors és nagyon egészséges!



Recept

Hozzávalók
  • 15 dkg polip (fagyasztott vagy friss)
  • fél kisebb fej brokkoli (kb 15 dkg)
  • 2 ek fehér miso paszta
  • másfél ek cukor
  • 1 ek mirin
  • 2 ek rizsecet
  • só, bors, olaj
Elkészítés
A polipot (ha egészben lenne) és a brokkolirózsákat is körülbelül falatnyi darabokra vágjuk. A polipot előre megfőzzük vízben, kb. 10 perc kell neki, hogy puhára főjön. Egy kis mikrózható tálban pedig jól összekeverjük a szósz hozzávalóit: a miso-t, a cukrot, a mirin-t és a rizsecetet, ez mehet a mikróba, alacsonyabb fokozaton kb. 45 másodpercre, vagy amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és 10-12 perc alatt közepes lángon jól megpirítjuk a polipot és a brokkolit, sózzuk, borsozzuk is egyben. Ha megpuhult a brokkoli, akkor kis tálba tesszük a polippal és a miso-s szósszal meglocsoljuk, a tetejére kevés szezámmagot is szórhatunk.

Megjegyzés: ha főételként fogyasztjuk, akkor ez egyfős adag lesz, azonban ha obento-ba tesszük, vagy egyéb ételekkel fogyasztjuk, akkor két fős adaggal számoljunk.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése