2015. április 16., csütörtök

Tofu kétféleképpen

A pár héttel ezelőtti csirkemáj kétféleképpen folytatásaként is felfoghatjuk a mai posztot. Ezúttal a még a májnál is egészségesebb tofu van a rivaldafényben. Japánban alapvetően kétféle tofut használnak a főzéshez: a momen-t 木綿豆腐, ami a Magyarországon is kapható keményebb tofunak felel meg, és a kinu-t 絹豆腐, ami a selyemtofu, és talán a nevéből is rájöttetek, hogy ez a lágyabb tofu, amit ázsiai boltokban tudtok beszerezni. A mai receptek a keményebb momen fajtával készülnek, a selyemtofuval eddig egy receptet olvashattatok itt.




Receptek

Édes tojásos tofu

Hozzávalók (2 főre)
  • 1 csomag tofu
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 dl dashi alaplé
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek sake (száraz fehérbor is jó)
  • 2 ek mirin
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 2 tojás
  • 1 szál újhagyma (elhagyható)
  • olaj
Elkészítés
A tofut egy konyharuhába tekerjük és nehezékek alatt hagyjuk 10 percig, hogy minden nedvesség kijöjjön belőle. Ezek után falatnyi darabokra vágjuk fel, a hagymát felaprítjuk, lehet nagyobb darabokra is vágni. A tojásokat egy tálba feltörjük és felverjük. A tofu darabokat a keményítőbe forgatjuk, majd a serpenyőben melegített olajba tesszük, mehet mellé a hagyma is. Ha eléggé megpirultak, akkor mehetnek rá a szósz összetevői: a dashi, a szójaszósz, a sake és a mirin. Pár percnyi főzés után adjuk hozzá a tojásokat is, amelyeket elkeverve addig főzzünk, amíg félig megkeményednek, de még kicsit folyósak maradnak. Vagy rizságyon vagy egyéb körettel, újhagymával vagy szezámmaggal megszórva tálaljuk melegen.


Tofu és gomba nimono

Hozzávalók (2-3 főre)
  • 1 csomag tofu
  • 10-15 dkg gomba
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 ek sake (száraz fehérbor is jó)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek cukor
  • 1 ek mirin
  • 1 csomag dashi por
  • vékonyra vágott friss gyömbér
Elkészítés
A hagymát vágjuk félkarikára, csíkokra a gombát és falatnyi darabokra a tofut. Egy lábasban összekeverjük a szószhoz valókat és felöntjük még kb 3 dl vízzel. Beletesszük a hagymát és a gombát és elkezdjük melegíteni. Ha felforrt, akkor mehet bele gyömbér és a tofu is. Fedő alatt, alacsonyabb lángon 10-12 percig főzzük. Ezt kivételesen ne a rizsen tálaljuk, mert kicsit levesesebb marad, hanem külön tálba tegyük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése