Soboro minden formában

A soboro jelentése alapvetően az olyan apróra vágott húst/halat jelöli, amit szójaszósszal, gyorsan kevergetve szárazra főzünk. Ha hús, akkor darált húst használunk, ha hal, akkor egyszerűbb konzerv halat venni, de lehet csinálni soboro-t tojásból vagy tofuból is. Most három egyszerű alapreceptet olvashattok, amelyeket fel lehet használni egyéb receptekben, akár obento-ba is.


Receptek

Csirke és tojás soboro

Hozzávalók
  • 20 dkg darált csirkehús
  • 3 tojás
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek sake
  • 1 ek mirin 
  • 1 tk cukor
  • fél tk gyömbér (reszelt vagy por)
  • olaj
Elkészítés
Egy tálban összekeverjük a szósz hozzávalóit: a szójaszószt, a sake-t, a mirin-t, a cukrot és a gyömbért. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd beletesszük a darált húst és közepes lángon, a szószt is hozzáadva szárazra pirítjuk, vagyis annyira, hogy minden nedvesség elfőjön alóla.
Ugyanígy járunk el a tojással is, de abba csak 1 tk szójaszószt, fél tk sake-t, mirin-t és cukrot keverünk és egy fakanállal nagy lángon nagyon gyorsan kevergetve szintén szárazra főzzük, amíg apró darabos lesz, mint a hús.
A kettőt egymás mellett tálaljuk rizságyon, a közepére rakhatunk piros fukujinzuke tsukemono-t (a Rózsadomb Center-ben lévő ázsiai boltban kapható).


Tofu soboro tonhallal

Hozzávalók (2 főre)
  • 1 konzerv tonhal
  • 1 csomag selyemtofu
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tk mirin
  • fél tk dashi por
  • 2 tojás sárgája
  • majonéz
  • újhagyma
  • olaj
Elkészítés
Lecsepegtetjük a tofut, vékonyan felvágjuk az újhagymát. Egy serpenyőben felhevitünk 2 ek olajat, beletördeljük a tofut és magas lángon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a szójaszószt, a mirint és a dashit, sózzuk, ha kell. 5-6 perc után levesszük a tűzről, kis tálkába ketté szedjük, a tonhalat elosztjuk a két tálban a tofun, kis fészket csinálunk a közepére és abba teszünk 1-1 tojássárgát, végül megszórjuk az újhagymával.

Megjegyzések