Még egy kis kabocha

Október végén, november elején már posztoltam két sütőtökös (japánul kabocha) receptet a blogra (lásd itt és itt), de nem csak ősszel van ám szezonja, ugyanúgy lehet tavasszal is kabocha-val készült finomságokat enni. Ma egy egyszerű szójás-édes tare-val készült, és egy hideg saláta receptet ismerhettek meg.




Receptek

Szójaszószos édes tare-ban főtt sütőtök
Hozzávalók (2 főre)
  • egy kisebb negyed sütőtök
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek cukor
  • 1 ek mirin
  • 1 ek sake
  • 2 dl víz
  • 1 csomag dashi por

Elkészítés 
Egy serpenyőbe öntjük a szósz hozzávalóit, beletesszük a falatnyi darabokra vágott sütőtököt és addig főzzük közepes vagy takarék lángon, amíg a sütőtök teljesen megpuhul, az se baj, ha kicsit szétfőzzük. A tetejét meg lehet szórni szezámmaggal is. Nagyon finom hidegen, akár piknikhez obento-ba is bármilyen hús mellé.


 


Hagymás-sonkás sütőtök saláta
Hozzávalók (2-3 főre)
  • egy kisebb negyed sütőtök
  • 1-1 ek szójaszósz, mirin, cukor
  • kevés dashi por
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 3-4 szelet sonka
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 tk petrezselyem vagy bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés
Egy serpenyőben, kb fél liter vízben elkeverjük a szójaszószt, a mirint, a cukrot és a dashit, és ebben puhára főzzük a kis darabokra vágott sütőtököt. Mialatt fő, egy tálban elkeverjük a borecetet a fűszerekkel. A sonkát és a hagymát kisebb vékony csíkokra vágjuk és vagy nyersen keverjük bele az borecetbe, vagy a sütőtök mellé téve kicsit megpárolva tesszük ugyanezt. Ha elkészült a sütőtök, akkor szűrjük le, hagyjuk kihűlni majd keverjük össze a borecettel a tálban. Tegyük legalább 1-2 órára hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Megjegyzés: a levet, amiben a sütőtök főtt, el is tehetjük, hogy egyéb leveseket vagy zöldségeket főzzünk benne. Legalább egy hétig eláll a hűtőben.  


Megjegyzések