Magyar recept, japán alapanyagok - A rakott krumpli

Egy újfajta módszert próbálok ki mostanában a konyhában, amikor is klasszikus magyar recepteket dolgozok át, amiket japán alapanyagokkal készítek el. Meglátjuk, mennyit lehet japánosítani, most egyik kedvenc magyar ételemet mutatom be nektek, kicsit másképp, a rakott krumplit.
Japánban nincs tejföl, ezért alternatív megoldáshoz kellett folyamodnom: vajas-joghurttal oldottam meg, ami nagyon finom lett, és kicsit még hasonlított is az eredeti ízhez.



Recept

Hozzávalók (2 főre)
  • 1 édesburgonya
  • fél fej hagyma
  • 10 dkg sertéshús
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár joghurt
  • 1 ek vaj
  • 1 tk cukor + egy kevés cukor
  • fél csomag dashi por
  • 1 csésze víz
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés
Az édesburgonyát főzzük meg egészben, héjában, majd a tojásokat is, ha azok kihűltek, akkor reszeljük le egy sajtreszelővel. Egy kisebb lábosban elkezdjük forralni a vizet, beletesszük a dashi port, sózzuk, borsozzuk, és megfőzzük benne pár perc alatt a vékony csíkokra vágott sertéshúst. Egy kis tálban a mikróban felolvasszuk a vajat, belekeverjük a cukrot, krémesre kavarjuk, majd hozzáadunk a joghurtból annyit, hogy szószos állaga legyen. Egy hőálló tálba kevés olajat öntünk, az aljára egy rétegben pakoljuk a fél centis karikákra vágott édesburgonyát, arra mehet egy réteg a vékony félkarikákra vágott hagyma (aki nem szeretné, hogy erős legyen a hagyma íze, az nyugodtan futtassa meg egy kis olajon vagy vajon) és a sertéshús felét, erre öntjük a szósz és a lereszelt tojás felét is. Ugyanezt megismételjük a hozzávalók másik felével. Én a tetejére még szórtam egy kevés szezámmagot is mielőtt betettem a sütőbe 210 fokon 12-15 percre. Aki szeretné, az sajtot is reszelhet a tetejére.


Megjegyzések