Csirkemáj kétféleképpen

Személy szerint nagyon szeretem a csirkemájat, és bár Magyarországon az egyik legolcsóbb része a csirkének, sajnos Japánban sokszor drágább, mint a csirkemell. És ritkábban is kapható...
De ez nem tart attól vissza, hogy megosszak veletek két istenien finom csirkemájas receptet!

Receptek

Csirkemáj krémes curry szószban

Hozzávalók (2 főre)
  • 15 dkg csirkemáj
  • 15 dkg gomba
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl húsleves alaplé
  • 1 tk curry por
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél tk kurkuma
  • fél tk koriander
  • fél tk római kömény
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés 
A májat megmossuk és falatnyi darabokra vágjuk. A fokhagymát megtörjük, a hagymát kisebb darabokra aprítjuk, a gombákat megtisztítjuk és felcsíkozzuk. Egy serpenyőben kevés olajon először megpároljuk a hagymát és a fokhagymát, aztán jöhet rá a gomba, majd egy-két perc múlva a máj is. Ha kissé megpuhult a máj, akkor hozzáadjuk a tejszínt, a húsleves alaplevet és a fűszereket. Pár perc alatt közepes lángon teljesen puhára főzzük. Rizságyon vagy tésztával, de akár esetleg indiai naan kenyérrel is tálalhatjuk.


Miso-s csirkemáj

Hozzávalók (2 főre)
  • 30 dkg csirkemáj
  • fél dl tej
  • 2 dl dashi alaplé
  • 2 ek sake (száraz fehérbor)
  • 2 ek miso paszta
  • 2 ek cukor
  • 1 tk gyömbér

Elkészítés
A májat megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk és öt-tíz percre egy tálban tejbe áztatjuk (kihagyható). Egy serpenyőben összekeverjük a dashi-t, a sake-t, a miso-t, a cukrot és a gyömbért, majd elkezdjük melegíteni. Beletesszük a májat és 10-15 percig fedő alatt készre főzzük.
Egy kevés tamogitake nevű gombát (latin nevén: Pleurotus citrinopileatus, avagy aranysárga laskagomba, ami sajnos Magyarországon nincs, csak közeli rokona, az erestönkű laskagomba) is pároltam a májhoz kevés olajon, majd pedig sóztam, borsoztam és bazsalikommal szórtam meg. A májhoz a főzés legelején jól megmosott, majd kisebb darabokra vágott újburgonyát tettem, így nem kellett hozzá köretet készítenem, hanem egytálétel lett belőle.

Megjegyzések