Miso-s padlizsán donburi

A donburi mono kifejezést talán olvastátok már korábbi posztokban. Ezek az ételek lényegében a tálról vannak elnevezve, amiben felszolgálják őket, és mindegyikben közös, hogy gőzölgő rizságyon vannak a különböző feltétek. A hagyományosabb, elterjedtebb don-ok, a marhahúsos (gyúdon), a rántott húsos (katsudon) és a csirkés-tojásos (oyakodon), de a múlt héten is olvashattatok egy kevésbé hagyományos receptet edamame-val és padlizsánnal. Most egy olyan vegetáriánusan is elkészithető receptet olvashattok, ami miso pasztával készült.

Recept

Hozzávalók (2 főre)
  • 1 kisebb padlizsán
  • 10 dkg darált hús
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 ek miso paszta
  • 2 ek mirin
  • 2 ek cukor
  • fél vagy 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tál főtt rizs
  • olaj a sütéshez

Elkészítés 
Vágjuk fel nagyobb darabokra a padlizsánt és a hagymát, a fokhagymát reszeljük le vagy törjük át. Egy serpenyőben hevítsünk kb 2 ek olajat, amiben kezdjük el megpirítani a hagymákat, és pár perc múlva már adhatjuk is hozzá a húst. Én most darált csirkehúst használtam, lehet persze sertés is vagy marha, de ha szeretnénk, akkor ki is hagyhatjuk a húst. Sózzuk meg enyhén, attól függően, hogy mennyire sós a miso pasztánk. Ha kicsit kifehéredett a hús, akkor adjuk hozzá a korábban besózott padlizsánt. Ha a padlizsánnak szép barnás színe lett, mehetnek bele a szósz hozzávalói egyesével, de egy külön tálban előre össze is keverhetjük ezeket. Addig főzzük, amíg jó sűrű lesz a szósz. Ha nincs otthon mirin, amit ázsiai boltban lehet kapni, akkor nyugodtan használhattok helyette száraz fehérbort, mert lényegében a mirin is egy alacsony alkoholtartalmú főzőborszerűség. A tálakba szedett forró rizsen tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk szezámmaggal vagy vékonyra szelt újhagymával.


Megjegyzés: mivel a múlt heti fokhagymás edamame előétel után megmaradt a fokhagymás olaj, ezért azt használtam fel a sütéshez. Egy hét érlelődés után a hűtőben olyan volt, mintha fokhagyma olajat használtam volna.

Megjegyzések