A japán pirított rizs
Eredetileg valószínűleg Kínából került át Japánba a chahan
nevű pirított rizs, amit manapság ramen levest kínáló éttermekben árulnak. Sok
fajtája van, készítik hússal, garnélával, tofuval, zöldségekkel stb. Ma egy alapreceptet
mutatok be nektek, amit szintén rengeteg hozzávalóval tudtok majd variálni.
Recept
Japán pirított rizs fekete szezámmaggal
Hozzávalók
- 2 adag főtt rizs
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 1 ek fekete szezámmag
- 2 ek szójaszósz
- majonéz (elhagyható)
- shiso levél (vagy valamilyen zöld fűszer)
- só, bors
- olaj
Elkészítés
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, amiben először megpirítjuk
az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ehhez hozzáadjuk a fekete szezámmagot, ráöntjük a szójaszószt, sózzuk,
borsozzuk és jól átforgatjuk az egészet. Ezután mehet bele a főtt rizs, amit
egészen addig kell pirítani, amíg az olaj és a szójaszósz minden nedvességét
elfőtte és elkezd szárazon, erősen pirulni. Nyugodtan hagyhatjuk, hogy jó
barnára süljön a rizs. Majonézzel és apróra tépkedett shiso levéllel (vagy
bazsalikommal) megszórva tálaljuk.
Megjegyzés: mint a bevezetőben is írtam, szinte bármivel
lehet ezt az ételt is készíteni: halakkal (pl. tonhal), tengeri herkentyűkkel
(pl. garnéla, tengeri rák, tintahal), húsokkal (darált hússal is), virslivel, felvágottakkal (pl. sonka), tofuval,
vagy zöldségekkel (pl. padlizsán, répa, édesburgonya, stb.) is.
Szia, a fekete szezammagos receptnel van 2 tojas a hozzavalo listaban de a recetben nem talaltam. Azt mikor kell hozz:adni? koszonom
VálaszTörlésKöszönöm, hogy felhivtad rá a figyelmemet! :) A tojásokat a vége előtt kell hozzáadni, méghozzá úgy, hogy először mindkettőt felverjük egy kis tálban, aztán a serpenyőben egy lyukat csinálunk a rizsbe. Úgy öntjük bele a tojásokat, hogy érjék a serpenyő alját és egy szárazabb rántottát készitünk, majd azt jól elkeverjük a rizzsel is! :)
VálaszTörlés