2015. február 23., hétfő

A japán pirított rizs


Eredetileg valószínűleg Kínából került át Japánba a chahan nevű pirított rizs, amit manapság ramen levest kínáló éttermekben árulnak. Sok fajtája van, készítik hússal, garnélával, tofuval, zöldségekkel stb. Ma egy alapreceptet mutatok be nektek, amit szintén rengeteg hozzávalóval tudtok majd variálni.





Recept



Japán pirított rizs fekete szezámmaggal



Hozzávalók

  • 2 adag főtt rizs
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1 ek fekete szezámmag
  • 2 ek szójaszósz
  • majonéz (elhagyható)
  • shiso levél (vagy valamilyen zöld fűszer)
  • só, bors
  • olaj



Elkészítés

Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, amiben először megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ehhez hozzáadjuk a fekete szezámmagot, ráöntjük a szójaszószt, sózzuk, borsozzuk és jól átforgatjuk az egészet. Ezután mehet bele a főtt rizs, amit egészen addig kell pirítani, amíg az olaj és a szójaszósz minden nedvességét elfőtte és elkezd szárazon, erősen pirulni. Nyugodtan hagyhatjuk, hogy jó barnára süljön a rizs. Majonézzel és apróra tépkedett shiso levéllel (vagy bazsalikommal) megszórva tálaljuk.



Megjegyzés: mint a bevezetőben is írtam, szinte bármivel lehet ezt az ételt is készíteni: halakkal (pl. tonhal), tengeri herkentyűkkel (pl. garnéla, tengeri rák, tintahal), húsokkal (darált hússal is), virslivel, felvágottakkal (pl. sonka), tofuval, vagy zöldségekkel (pl. padlizsán, répa, édesburgonya, stb.) is.

2 megjegyzés:

  1. Szia, a fekete szezammagos receptnel van 2 tojas a hozzavalo listaban de a recetben nem talaltam. Azt mikor kell hozz:adni? koszonom

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy felhivtad rá a figyelmemet! :) A tojásokat a vége előtt kell hozzáadni, méghozzá úgy, hogy először mindkettőt felverjük egy kis tálban, aztán a serpenyőben egy lyukat csinálunk a rizsbe. Úgy öntjük bele a tojásokat, hogy érjék a serpenyő alját és egy szárazabb rántottát készitünk, majd azt jól elkeverjük a rizzsel is! :)

    VálaszTörlés