Három finomság két alapreceptből



A nagy téli szüneti semmittevésben (miután elfogyott a szokásos decemberi Stephen King adagom...) megkívántam valami édeset. Van itthon csokim, kekszem, de most egyik sem fogott meg annyira, hogy legyőzze a sütés iránti vágyam. Megnéztem gyorsan mi van a hűtőben meg a konyhapolcon, és két egyszerű alapreceptet – kenyér és custard krém – használva. A custard krém egy nagyon sokféleképpen felhasználható alap krémrecept, akik szeretnek sütni biztosan hallották már a nevét. Mivel Japánban szinte minden receptnek megvan az egyszerűsített mikrós verziója, ezért gondoltam én is kipróbálom, és örömmel mondhatom, hogy igen jól sikerült a krém. A kenyér alapreceptet már olvashattátok nemrégiben a halloween-i posztban, most ezt a receptet használtam az édeshez és a sóshoz is!




Receptek

Lazacos majonézes táska

Hozzávalók (2 táskához)

  • kenyér alaptészta
  • 5 dkg (füstölt vagy főtt) lazac
  • 1 ek majonéz
  • 1 tk szezámmag (elhagyható)
  • fél tk koriander
  • kevés fokhagyma (elhagyható)
  • só, bors


Elkészítés

Egy tálban összekeverjük a töltelékhez az apróra vágott lazacot majonézzel és a fűszerekkel. A kettévágott, négyszögletesre kinyújtott tészta egyik felére kanalazzuk, majd ráhajtjuk a másik felét és egy villával lenyomkodjuk a széleket. Kicsit megszurkáljuk a tésztát, ha szeretnénk megkenhetjük a tetejét egy kevés tojással és megszórhatjuk szezámmaggal, én most a szezámmagot inkább a töltelékbe tettem. Fűszerezés szempontjából mindenféle fűszert lehet használni, kinek mi ízlik, jómagam nagyon szeretem a koriandert és a fokhagymát, de zöldfűszerek is nagyon illenek a lazachoz. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a teteje.
Tökéletes reggelire!



Mandarinos édes pite

Hozzávalók (4 darabhoz, 8-9 cm-es tortaformácskákban)

  • kenyér alaptészta
  • custard krém (recept lentebb): 15 gr liszt, 50 gr cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 dl tej, 1 tojás
  • 1 nagyobb mandarin (cikkekre szedve, megtisztítva)


Elkészítés

A kenyértésztát kicsit édesebbre csináljuk az átlagnál, adjunk hozzá egy ek cukrot pluszban. Ha megkelt vágjuk négybe és minden tortaformába nyújtsunk egyet.
A custard krémnek egy nagyon gyors és egyszerű, mikróban készíthető receptjét olvashatjátok most. A neten van több recept is, magyarul, angolul, azok mind főzik a krémet, akinek az szimpatikusabb, természetesen lehet úgy is készíteni. Egy mikrózható tálban keverjünk jól el a lisztet, a cukrot és a vaniliás cukrot. Adjuk hozzá a tejet, majd a felvert tojást és keverjük simára. Fedjük le, és tegyük be a mikróba, erős fokozaton 2 és fél percre. A két és fél perc után keverjük el megint, és tegyük vissza a mikróba, ha 600-on van a mikró akkor még egy 2 perc és 20 másodpercre mehet, ha erősebb akkor max 2 percre. (Ha csokis custard-ot szeretnénk a végén keverjünk bele 20 gr olvasztott étcsokit.)
Kanalazzuk a krémet a tésztákba és mindegyikbe nyomjunk bele 3-4 cikk mandarint. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.



Fekete szezámos süti custard krémmel

Hozzávalók (4 darabhoz, 5-6 cm-es kicsi tortaformácskákhoz)

  • kenyér alaptészta
  • fél adag custard krém
  • 1 ek fekete szezámmag

Elkészítés


Ahogy az előző receptnél itt is négy részre osztjuk a tésztát és belenyomkodjuk a négy formába. A szezámmaggal elkevert krémet belekanalazzuk a tésztákba, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 18 percig sütjük.

Megjegyzések