2014. november 29., szombat

Teriyaki

Az egyik legfinomabb szósz a japán konyhában mindenképpen a teriyaki. Hozzávalóiban alig különbözik a többi szósztól, mégis a csirkéhez és lazachoz a legjobb választás! Most az alapreceptet és hozzá egy-egy csirkével és lazaccal készült receptet olvashattok lentebb! :)





Receptek


Teriyaki alapszósz

Hozzávalók
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek cukor
  • 2 ek sake (száraz fehérbor)
  • 1 ek mirin
  • 2 tk rizsecet

Elkészítés
A hozzávalókat egy serpenyőbe vagy kisebb lábasba öntjük és összefőzzük sziruposra.


Serpenyős pizza teriyaki csirkével (1 pizza 1 főre)

Hozzávalók
  • 6-7 ek teriyaki szósz
  • 20 dkg csirkemell vagy felső comb
  •  1 tk keményítő kevés vízben elkeverve
  • nori lap kicsi, vékony csíkokra vágv
  • reszelt sajt (vagy mozzarella)
  • 10 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 1/3 tk sütőpor
  • 1/3 tk só
  • fél tk cukor
  • 5 ek tej
  • 1 ek olíva olaj

Elkészítés


Először készítsük el a teriyaki csirkét. A húst vágjuk fel falatnyi darabokra és jól pirítsuk meg kevés olajon egy serpenyőben. Adjunk hozzá kb. 5 ek teriyaki szószt és pár percen keresztül, kisebb lángon főzzük össze a hússal. Ha kész tegyük félre és készítsük el a pizzatésztát.
Ebben a pizzatésztában az a legjobb, hogy nem élesztős, mint a hagyományos sütős tészta, hanem egyszerűen sütőporral kell kikeverni.
Egy tálban keverjük el a lisztbe a sütőport, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá az olajat és keverjük el, majd mehet bele a tej is. Jól gyúrjuk össze, amíg a tál oldaláról is mindent felvesz a tészta, majd dagasszuk 2-3 percig. Formázzunk kicsike labdát a tésztából és folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe kb. 10 percre.
Ha kivettük a hűtőből nyújtsuk ki kb. 22 centisre, ami egy 26 centis serpenyőbe pont kényelmesen belefér. Kevés olajon kezdjük el sütni az egyik oldalát a lefedett serpenyőben közepes lángon.
Pár perc múlva nézzük meg az alját és ha elég barnára sült, akkor fordítsuk meg és kenjük meg a félretett teriyaki szósszal. Mehet rá a csirke meg a hagyma is, majd fedjük le megint, kisebb lángon pároljuk addig, amíg a hagyma kissé megpuhul. Vegyük le megint a fedőt és szórjuk meg sajttal, vegyük fel a lángot alatta és süssük addig, amíg a sajt szépen megolvad.
Ha kész, akkor tegyük tányérra, szórjuk kisebb csíkokra vágott norilappal és más élvezhetjük is az egyszemélyes serpenyő pizzánkat! :)


Teriyaki lazacos obento (2 főre)

Hozzávalók
  • 6-7 ek teriyaki szósz
  • két vékony szelet lazac
  • shiso levél (ha kapható)
  • 1 édesburgonya (nem túl nagy)
  • fél fej kisebb hagyma negyed csíkokra vágva (elhagyható)
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin
  • 1 ek sake (száraz fehérbor)
  • fél csomag dashi-por
  • só, bors

Elkészítés
A lazacot a csirkéhez hasonlóan először a bőrös oldalával lefelé nagy lángon megpirítjuk, majd megfordítjuk és a másik oldalán is sütjük kb 3 percig, nehogy túlsüssük, hozzáadjuk az előre elkészített teriyaki szószt. Ha kész, kivesszük a lábasból és vagy még melegen tálaljuk shiso levéllel megszórva, egy kevés körettel, vagy hagyjuk kihűlni és eltesszük másnapra obento ebédnek.
Egy serpenyőben kezdjük el pirítani a karikákra vágott édesburgonyát (vagy fél karikákra, ha nagyon vastag). Sózzuk, borsozzuk, és ha az egyik oldaluk megsült, akkor fordítsuk meg a burgonyákat és a másik oldalát is süssük meg. Lehet hozzáadni hagymát is. Ha mindkét oldaluk megpirult, akkor lehet fűszerezni: adjuk hozzá a szójaszószt, a mirint, a sake-t és a dashi-port. Fedő alatt pároljuk addig, amíg teljesen megpuhul a burgonya. Ha elkészült megszórhatjuk a tetejét egy kevés fekete szezámmaggal. Ezt is beletehetjük az obento-s dobozba, ha kihűlt. Köretnek főzzünk rizst.


Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése