2014. november 1., szombat

Sütőtök szezon folytatás

A tegnapi édesség után most két olyan receptet olvashattok, amely ebédre, vacsorára vagy piknikre is egyaránt elkészíthető. Ha egy nagyobb sütőtököt vettetek és nem akartok több napig ugyanolyat enni, akkor ajánlom még a tegnapi posztban leírt édes sütőtökcsiga receptet is, így a sütőtökből megvan akár a főétel is meg a desszert is.



Recept

Joghurtos majonézes sütőtöksaláta

Hozzávalók (2-3 főre)
  • 15 dkg sütőtök
  • 2 ek majonéz
  • 1/4 kisebb kígyóuborka
  • 2 ek joghurt (vagy tejföl, de ugyebár az Japánban nincs)
  • porcukor
  • szezámmag
  • só, bors

Elkészítés

A sütőtököt falatnyi darabokra vágjuk és vízben puhára főzzük (ne főzzük túl). A félbe vagy akár negyedekbe vágott uborkát szeleteljük fel vékonyan. Egy tálban keverjük el a joghurtot, a majonézt, sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá annyi porcukrot, amennyire édesen szeretjük az ilyen salátákat. Tegyük bele a sütőtököt, az uborkát és jól keverjük el. Tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. Lehet még beletenni egy kevés, vékony csíkokra vágott hagymát is. Kis tálkában tálaljuk, a tetejét pedig szórjuk meg szezámmaggal. Nagyon finom sült húsok, halak mellé.

Tökéletes étek az uzsidobozba, csak úgy mint a korábban már posztolt hideg csirkés tésztasaláta is, azt is ajánlom figyelmetekbe!

Sütőtökös krokett

Hozzávalók (kb. 4-6 kroketthez)
  • 10-15 dkg sütőtök
  • 1 kicsi fej hagyma
  • kevés szójaszósz és dashi por (elhagyható)
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa (ha van akkor panko) a panírhoz
  • só, bors 
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A hagymát vágjuk fel apróra, a sütőtököt főzzük puhára (figyeljünk oda, hogy ne főzzük szét) 5-10 perc alatt. Egy serpenyőben pirítsuk meg picit a hagymát. Aki szeretne, tehet bele egy kevés darált húst is, ebben az esetben a hagymával együtt pirítsuk meg a húst is. Egy nagyobb tálban keverjük össze a megfőtt, villával áttört tököt és a hagymát (darált húst), izésítsük sóval, borssal, egy nagyon kevés szójaszósszal vagy akár dashi porral (a sütőtökhöz kimondottan illik a dashi enyhén halas íze, mint megtudtam egy kedves japán hölgy ismerősömtől). Formázzunk belőlük golyókat, vagy lepényeket, ezeket panírozzuk be lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, majd 3-4 ek olajban süssük ki minden oldalukat. Lehet bő olajban is sütni. Itassuk le a felesleges olajat. Bármilyen szósz jó hozzá, tartár, vagy okonomiyaki szósz is.

Korábban is posztoltam már krokett recepteket (lásd itt és itt), mivel nagyon könnyű elkészíteni, rengeteg variációt lehet kitalálni, és az egyik legjobb módja a felesleges maradék eltüntetésének a hűtőből!

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése