Már megint az a fránya leves

Ahogy visszanéztem az elmúlt - lassan - három év blogbejegyzéseit rá kellett jönnöm, hogy egészen sok levesreceptet tettem már fel. Voltak könnyebbek, nehezebbek, soba meg udon tésztával is. Most három kimondottan könnyen és gyorsan elkészíthető leves receptjét olvashatjátok, mivel jön a tél (Winter is coming...) a meleg leveseknek igen nagy hasznát vehetitek!




Receptek

Tojásos leves marhahússal és jégsalátával(!)

Hozzávalók (2-3 főre)
  • 15-20 dkg vékonyra vagy falatnyira felvágott marhahús
  • negyed fej jégsaláta
  • 3-4 shiitake gomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 tojás
  • 6 dl dashi alaplé
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin
  • 1 ek sake (száraz fehérbor)
  • 1 ek cukor
  • másfél ek keményítő 3 dl vízben feloldva
  • főtt udon tészta
  • kevés olaj

Elkészítés

A gombát (ha nincs shiitake lehet sima csiperke is), a hagymát és a jégsalátát vékony, hosszú csíkokra vágjuk. Megfőzzük az udpn tésztát és kiporciózzuk tányérokba vagy mélyebb tálkákba.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd megpirítjuk benne a húst. Amikor szint váltott, akkor hozzáöntjük a dashi-t, a szójaszószt, a mirin-t, az alkoholt és beletesszük a cukrot, jól felforraljuk a leves.Ha felforrt mehet bele a hagyma és a gomba. Főzzük kisebb lángon, amíg a hagyma átlátszó lesz. Ekkor mehet bele a keményítős víz (én ezt elhagytam, enélkül is nagyon jó a leves). Utolsónak mehetnek bele a jégsaláta csíkok, ezeknek már nagyon kevés idő kell a serpenyőben. Ha minden megfőtt, akkor a két felütött tojást szépen lassan, folyamatos kevergetés mellett a forró levesbe öntjük.
A tálkákba szedett udon-ra szedjük a meleg levest és már lehet is tálalni.



Nikujaga édesburgonyával levesesen

Hozzávalók (2-3 főre)
  • 1 db nagyobb édesburgonya
  • 25 dkg darált marhahús (vagy bármilyen darált hús)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 csomag üvegtészta (forró vízbe áztatva)
  • 5 ek szójaszósz
  • 4 ek sake (száraz fehérbor)
  • 3 dl dashi alaplé
  • 3 ek cukor
  • 2 dl víz
  • kevés olaj

Elkészítés

Már egyszer készítettem nikujaga-t levesesen, a mostani recept is hasonló, csak kihagytam a répát s nem sima, hanem édesburgonyát használtam marha darált hússal.
A meghámozott édesburgonyát falatnyi, a hagymát nagyobb darabokra vágjuk. Kevés olajon egy serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát, majd hozzáadjuk a húst is. Ha félig elkészült a hős mehet bele az édesburgonya, kicsit átforgatjuk az egészet nagy lángon, majd hozzáöntjük a dashi-t, a szójaszószt, a sake-t, a vizet és beletesszük a cukrot is. Először nagy lángon megvárjuk, hogy felforrjon, majd lefedjük és kis lángon főzzük amíg a burgonya megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét! Ha megfőtt, akkor mehet bele a már forróvízbe áztatott üvegtészta (elhagyható).
Melegen tálkákba szedjük és  a tetejét megszórhatjuk egy kevés vékonyra vágott újhagymával is.

Megjegyzés: a klasszikus nikujaga nem leves, amelyet akkor kapunk, ha a plusz víz nélkül készítjük. Sőt, még egy kevés keményítős vizet is tehetünk bele a végén, hogy jó szirupos legyen.



Egyszerű szójaszószos leves gombával és tésztával

Hozzávalók (2 főre)
  • 1 csomag gomba (shiitake vagy bármilyen más gomba is jó)
  • 2 főre tészta (udon, soba, rizstészta, üvegtészta, cérnametélt, bármi jó)
  • 2 rúd chikuwa (préselt halkészítmény, ázsiai élelmiszerboltokban lehet kapni fagyasztva, elhagyható)
  • 3 dl dashi alaplé
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin
  • 2 ek cukor
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma (elhagyható)

Elkészítés

Egy mély serpenyőbe vagy lábasba öntsük bele a dashi-t, a szójaszószt, a mirint, tegyük bele a cukrot és a fokhagymát. Nagy lángon forraljuk fel. Ekkor jöhetnek bele a levesbetétek: gomba, chikuwa, de lehet bele tenni bármilyen húsfélét is (akkor először érdemes azt megpirítani és arra önteni az alaplevet), májat, zúzát, zöldségeket, például répát, hagymát, káposztát, jégcsapretket, de akár babféléket, kukoricát, borsót, vagy bármit, ami éppen otthon van. Jól összefőzzük az egészet, majd vagy valamilyen főtt tésztával vagy anélkül tányérba, tálkába szedjük és forrón fogyasztjuk!

Jó étvágyat! :)


Megjegyzések