Japán!

Első benyomások, élmények, étkek...

Immáron negyedszer jöttem el ebbe a távoli országba, minek után nehéz leírnom az első benyomásokat, mivel szinte már hazajárok ide. Mint általában minden helynek, Japánnak is megvannak az előnyei, hátrányai, természetesen teljesen más élményeket nyújt a hosszabb itt-élés, mint az egy-két hetes látogatás. A következő évben - amellett, hogy szorgos kutatással egyre közelebb fogok jutni leendő doktori címemhez - szeretném nektek bemutatni milyen is egy ennyire más kultúrával és gondolkodásmóddal rendelkező keleti országban a mindennapi élet. Amely élet részei, természetesen, a finomabbnál finomabb japán étkek is!

Éppen ezért, feltett szándékom, hogy amennyire csak az időm engedi, minél gyakrabban posztolok vagy egy ínycsiklandó receptet, vagy olyan kulturális és egyéb érdekességeket, amelyekkel talán soha nem találkoznátok még az útikönyvekben sem! :)

Elöljáróban, hogy miről is olvashattok majd a következő hetek, hónapok, évszakok folyamán:

- japán szezonális (őszi, téli, hideg-meleg) és regionális ételek (sokat fogok utazgatni és megpróbálok minél több helyi specialitást megkóstolni)
- élelmiszer-vásárlás japán módra
- étteremkritikák: a sobá-tól, a yakiniku-n keresztül a világhíres sushi-ig mindent bemutatok
- japán hagyományos édességek: egy kis lilakrumpli chipset valaki? :)
- nem maradhat ki a japán teaszertartás sem, szerencsére Kiotóban minden sarkon találhatunk egyet :)
- obentó-díszítés felsőfokon, avagy a cukiság netovábbja egy dobozba préselve
- kedvelt külföldi étkek japános módon: a halas-noris (szárított algalapocska) spagetti és a japános kínai kaja

Érdemes lesz tehát velem tartani továbbra is, az első recept most szombaton érkezik, addig pedig néhány fotóval kedveskedek nektek!



 Az utcám is és Kiotó is tele van régi házakkal, szentélyekkel, templomokkal - az építészet külön élményt nyújt itt


A szebbnél szebb kertek is várják a látogatókat


Minden talpalatnyi földet kihasználnak, hogy zöldségeket termesszenek a megannyi rizsföld mellett


Talán ismerős :)


Nagyon szeretik a virágokat is, minden ház előtt rengeteg cserepes növény van kirakva (rendes virágos kertnek ugyanis nem nagyon van hely)


A hagyományos japán étkezdék mellett egyre több a japán hamburgeres gyorsétteremlánc is, persze a kínálat nem mindig "hagyományos" : az én kedvencem a garnélarákos burger tartár szósszal :)


A híres műanyag ételek az étterem kirakatában! Előre eldönthetjük mi az, amit enni szeretnénk, mielőtt bemegyünk az étterembe, és természetesen az étel pont olyan formában jön ki a konyhából, ahogy a műanyag modellek mutatják!


Az én (egyik) mennyországom: a könyvesbolt szakácskönyv szekciója (vagyis annak egy része, az egész nem fért bele a képbe) :)


Érdekes új zöldségeket próbálok most ki, mint például a képen látható myógá-t 茗荷 is, ami a gyömbér (japánul shóga 生姜) egyik fajtája, bár kicsit máshogy néz ki (hiányzó botanikai ismereteim miatt most nem tudok részletesebb megkülönböztetést adni, de majd utána nézek)


Nem lehet betelni a japán édességekkel, legyen az csoki, csokiba mártott ropi vagy édesburgonya chips...


A hihetetlen méretű gáz "tűzhelyem", ami azért vicces, mert a tűzhely részébe kb. két csirkecomb fér be, tehát nevezzük inkább csak gázrezsónak :)

Megjegyzések