Halloween Special - Sütőtök szezon és Mindenszentek előestje

Bár Japánban nem egy hagyományos ünnep, mégis az erős amerikai hatásnak köszönhetően egész októberben Halloween-lázban ég mindenki. Nemcsak a sütőtökös édességekben (és fagyiban!) mutatkozik ez meg, a minap például egy fodrászat mellett haladtam el, ahol speciális "Halloween menü" néven a mosás-vágás-szárítás akciós volt! :) A 100 yenes boltok is megtelnek olcsó díszekkel, kosztümökkel, mindenfelé partiznak ilyenkor a japánok is.

Mivel a sütőtök mostanában az egyik kedvenc szezonális ételemmé vált és a Magyarországon kapható nagyon hasonló az ittenihez, ezért gondoltam - stílusosan - ma egy könnyen elkészíthető, és a maradékfelhasználás szempontjából is hasznos édesség receptjét osztom meg veletek. A legnagyobb előnye ennek a sütinek, hogy nem sütőben, hanem serpenyőben sütjük, és bár élesztős tészta, nem lehet elrontani, mert nem kell felfuttatni a az élesztőt és keleszteni is a mikróban fogjuk! Ez egy egyszerű kenyér alaprecept, kicsi adag, éppen 2-3 főre elég. Érdemes megjegyezni, mert máshoz is fogjuk még alkalmazni a későbbiekben!

A folytatása a sütőtökös recepteknek pedig holnap jön, menetrend szerint! :)


Recept


Édes sütőtökös csiga


Hozzávalók (8 kisebb tekercshez)
  • kenyér alaprecept (lásd lentebb)
  • 15 dkg sütőtök
  • kevés liszt
  • kevés cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Az egyik legegyszerűbb kenyér alaprecept:
75 ml tejbe teszünk 1 dkg vajat és betesszük fél percre a mikróba melegíteni. Ha kivettük egy habverővel elkeverjük krémesre, beletesszük a kimért 10 dkg kenyérliszt (vagy BL80-as liszt) egyharmadát, kevés sót és cukrot, majd hozzáadjuk és jól elkeverjük benne a 4 gr száraz élesztőt. Rögtön belekeverjük a maradék lisztet is és szép kis tésztát gyúrunk belőle. Veszünk egy mikrózható kerámia vagy üvegtálat, az aljába teszünk egy darab sütőpapírt, rátesszük a tésztát és lefedjük ugyancsak sütőpapírral. Mehet a mikróba alacsony fokozaton (kb. 170-200 W) 40-50 másodpercre.  Utána vagy hagyjuk a meleg mikróban, hogy megkeljen, vagy tegyük lefedve meleg helyre. Körülbelül 30 perc múlva már kész is!

Fogjuk a kenyértésztát és kinyújtjuk fél cm vastagra, négyszögletes alakban. Megkenjük a cukros vízben megfőtt, villával áttört sütőtökkel, majd két oldalról felcsavarjuk, mint a rétest, úgy hogy középen találkozzanak a tekercsek. A két tekercset egyszerre 4 egyenlő részre vágjuk egy éles késsel. Megint lefedve egy tányéron ismét betesszük a mikróba 40-50 másodpercre, alacsony fokozaton. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a sütőtök tekercsek egyik oldalát pedig megszórjuk cukorral. Ha felforrósodott az olaj, akkor a először a cukros oldalukkal lefelé kezdjük el sütni a tekercseket. Pár percnyi sütés után a másik, időközben szintén megcukrozott oldalukra fordítjuk őket. Melegen is nagyon finomak, de reggelinek tejjel is isteni!

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések