2014. június 8., vasárnap

Kitekintés Vietnámba: Nyári tekercsek

A Gourmet Fesztiválon kipróbált vietnami nyári tekercsek annyira ízlettek, hogy ennyi kis kilengést megengedünk magunknak a japán konyhától! :)



Recept

Hozzávalók

A tekercsekhez:
  • 10-15 dkg csirke- vagy pulykahús (mell vagy medalion)
  • 15 dkg főtt garnélarák
  • 1 lime
  • 1 kígyóuborka
  • 1-1 cs friss koriander, thai bazsalikom és menta
  • fél csomag rizstészta (vékony metélt, avagy a csomagoláson vermicelli-nek van feltüntetve)
  • pár darab szárított kerek rizstészta

A szószhoz:
  • 3 paradicsom
  • 2 ek szójaszósz
  • 1-2 ek édes chili szósz
  • 1 tk ecet (én most mézes almaecetet használtam, amúgy rizsecet kellett volna, de nem volt otthon...)
  • 2 ek víz
  • 1 ek méz
  • 1 lime leve
  • 1-2 gerezd fokhagyma reszelve

Elkészítés

A csirkehúst finom puhára főzzük (én egy kevés szójaszószt is hozzáadtam a vízhez). Ha megfőtt és kihűlt, akkor vékony szeletekre vágjuk, a főtt garnélákat félbe vágjuk, és kiszedjük a bélcsatornákat. Összeturmixoljuk a szósz alapanyagait (én leszűrtem a paradicsomdarabokat). A szószt hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjenek az ízek benne. Addig egyesével összeállítjuk a tekercseket. Ha megvan a főtt rizstészta is (a vékony metélt), akkor langyos vízbe mártogatunk egyszer egy rizspapírt, de nem kell benne hagyni a vízben, éppen csak belemártjuk. Műanyag felületre helyezzük (erről könnyebb felszedni), majdnem középre teszünk pár vékony szeletre vágott uborkát, a csirkehúsból egy keveset, jöhet rá a maréknyi metélt, majd a rák, mindezt meglocsoljuk friss lime-mal, teszünk rá bőségesen a friss fűszernövényekből is és nagyon szorosan elkezdjük feltekerni. Itt először felülről szorosan ráhajtjuk a papírt az egészre, majd jobbról is és balról is behajtjuk, és végül tovább tekerjük. Annyi tekercset csináljunk, ameddig van csirkehús, de csinálhatunk csak rákosat vagy teljesen vegetáriánus tekercseket is, uborkával és esetleg répával töltve. Vágjuk ketté és tálaljuk a szósszal. Nagyon finom hideg étel ezekre a meleg nyári napokra!



Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése