Májusköszöntő

A május a kedvenc hónapom az egész évben, mert ugye már meleg az idő, de még nem elviselhetetlen, mint júniusban, minden zöld, minden virágba borul. :) És mindig úgy kezdődik, hogy nem kell dolgozni... :)
Ennek örömére ma egy könnyed aprósággal kedveskedek nektek, hogy együtt ünnepeljük a május megérkeztét!



Recept

Szójaszószos padlizsán

Hozzávalók
  • 1 kisebb, vékonyabb padlizsán
  • 1 ek cukor
  • 1 ek száraz fehérbor
  • 1 ek szójaszósz
  • fehér szezámmag
  • fél tk keményítő egy kevés vízben feloldva
  • szezámolaj (vagy sima növényi olaj)

Elkészítés

A padlizsánt vágjuk fel vékony karikákra. A Japánban kapható padlizsánok sokkal kisebbek mint nálunk, ezért próbáljunk meg mi is minél kisebbet venni, mivel ez nem főétel lesz, hanem vagy előétel vagy okazu egy főétel mellé.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt kevés szezámolajjal (nekem ez most nem volt otthon, sima növényi olajat használtam), és kezdjük el megpirítani a padlizsánkarikák mindkét oldalát, amíg a padlizsán megpuhul. Ha megpuhult adjuk hozzá a szósz alapanyagait (cukor, fehérbor, szójaszósz), pár perc főzés után pedig keverjük bele a keményítőt is. Ha besűrűsödött a szósz, akkor vegyük le a lángról, tegyük tányérokra, és okazuként szolgáljuk fel valamilyen hús vagy hal étel mellé rizzsel.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések