2014. április 27., vasárnap

Tofu vasárnap

Ahogy múlt héten a szakácskönyveket bemutató bejegyzésben már előirányoztam, most megismertetlek titeket egy-egy recepttel mind a magyar, mind a japán könyvből. Mindkettőből tofus receptet választottam, az egyikhez kemény, a másikhoz pedig lágy tofu lesz a fő alapanyagunk. Leginkább okazuként vagy előételnek lehet ezeket tálalni.





Recept


Tofu dengaku - Sült tofu miso-szósszal (a magyar könyvből)

Az alaprecept grillezett tofut irt, de sajnos azt még nem tudtam kivitelezni, úgyhogy én serpenyőben pirítottam meg a tofukat. Akinek van asztali grillje, vagy esetleg van lehetősége, hogy kint grillezzen, az mindenképpen próbálja ki! Japánban nagyon szeretnek a szabadban sütögetni, rendszeres program a családoknál, a munkahelyi vagy iskolai kirándulásokon.

Hozzávalók (előételként 4 adaghoz)
  • 1 tofu (kemény)
  • 2 tk miso paszta
  • 1,5 ek dashi
  • 2 tk mirin
  • 2 tk cukor
  • 1 tojássárgája
  • olaj a kenéshez
  • noripehely/újhagyma/pirított szezámmag a tetejére (opcionális)

Elkészítés

A tofut lecsepegtetjük és betekerjük egy tiszta konyharuhába. A tetejére teszünk 3 kistányért, aminek a súlya kinyom minden nedvességet a tofuból. Ezután felvágjuk 4 egyenlő darabra (én kockaszerű darabokat szoktam vágni). Bekenjük a darabok minden oldalát olajjal és forró serpenyőben gyorsan megpirítjuk. Grill esetében is ugyanígy járunk el. Amíg pirulnak a tofuk, addig keverjük össze a szósz hozzávalóit (miso paszta, dashi, mirin, cukor, tojássárgája). Ha megsültek a tofuk, akkor tegyük tányérra őket és mindegyikre mehet egy evőkanálnyi szósz.


 Gyors főtt-tofu (a japán könyvből)

Ennek a receptnek a különlegessége, hogy a mikróban kell elkészíteni! Japánban a legtöbb lakásban nincs rendes sütő, mint nálunk, ezért nagyon sok ételhez a mikrohullámú sütőt használják, amelyek egyben rendes sütőként is funkcionálnak. Meg kell jegyeznem, hogy a legbizarrabb élményem Japánban a mikróban sült piskótatekercs volt...

Hozzávalók (előételként 4 adaghoz)
  • 1 tofu (lágy)
  • 15 dkg darált baromfihús
  • 2 szál újhagyma
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek fehérbor

Elkészítés

A tofut tegyük egy tálba és egy villával törjük össze, ez nem fog nehézséget jelenteni, mivel nagyon lágy a tofu. Keverjük hozzá a darált húst és a szószokat. Jól keverjük el, hogy mindenhova jusson hús. Osszuk el a masszát egyenlő adagokban 4 kisebb tálkába. Fontos, hogy mély tálka legyen, mert "főzés" közben leveses lesz. Mindegyiket betesszük a mikróba körülbelül 4 percre, nagy fokozaton. Nézzük, hogyan fő, mert a leve nagyon fel tud forrni, vigyázzunk nehogy kijöjjön a tálkából. Ne féljünk a nyers darált hústól, mert annyira kicsi adag van benne, hogy teljesen átfő a tofuval.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése