2012. augusztus 16., csütörtök

Hamburgerhús három féle körettel

Már nem egyszer csináltam japán hamburgerhúst, de meg kell hagyni, a legutóbbi sikerült a legjobban. Ez alkalommal igazi japán szellemben készítettem elő a darált húst: semmi mást nem adtam hozzá, csak borsot és szójaszószt. Köretnek pedig pirított szerecsendiós burgonyát, párolt cukros borsót és csilis gombafejeket kínáltam. A négy ételnek az íze együtt nagyon jól harmonizált, volt benne sós is, édes is, csípős is. Mindenkinek tudom ajánlani egy jó kis piknikre is, mert hidegen is nagyon finom!
Mivel mindegyiket serpenyőben kell sütni érdemes hamar nekikezdeni az előkészítésnek és a sütésnek is.



 



Receptek


Minimalista hamburgerhús

  • 40 dkg darált hús
  • 3 ek. szójaszósz
  • frissen őrölt bors
  • olaj a sütéshez


A húst egy éjszakára pácoljuk be a borsos szójaszószba. Vizes kézzel 6 részre osztjuk a húst, majd kilapogatjuk, hogy kb. 10 cm átmérőjű korongokat kapunk. Ezeket kevés olajban addig sütjük, amíg szép barnák lesznek mindkét oldalukon.






Pirított burgonya szerecsendióval és fokhagymával

  • 8-9 közepes nagyságú burgonya
  • 1 tk. szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj a sütéshez


A burgonyákat hámozás után kisebb kockákra vágjuk fel. Forrósítsunk kevés olajat egy nagyobb serpenyőben, majd dobjuk bele a reszelt vagy szeletelt fokhagymát. Én reszeltem és még pluszba később egy fokhagyma-kockát is belemorzsoltam, mert egyszerűen imádom a fokhagymát! Hagyjuk, hogy jól megpiruljon a burgonya. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a szerecsendiót, majd fedjük le, és közepes lángon süssük tovább néha megrázogatva a serpenyőt, így nem fognak összetörni a burgonyacikkek. A burgonyától függően körülbelül 35-40 percig süssük.



Édes borsó és kukorica

  • 30 dkg borsó vagy 1 konzerv borsó
  • 1 kukorica (szemeket szedjük le ha megfőtt) vagy 1 konzerv kukorica
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. mirin
  • pici olaj a pároláshoz


A borsót és a kukorica szemeket pici olajban 5 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a szójaszószt és a mirint, illetve a cukrot. Hagyjuk, hogy a cukor felolvadjon, majd vegyük lejjebb alatta a lángot és fedő alatt pároljuk 15 percig. Én kicsit túlpároltam sajnos a borsót, ezért ráncos lett, de ha odafigyelünk rá, látni fogjuk mikor van kész a borsó. Kóstoljuk meg sűrűn, hogy mennyire puha és édes, még mielőtt levesszük a lángról tudunk igazítani az ízeken.



Csilis gombafejek

  • 25 dkg csiperke gomba, megtisztítva a tönköktől
  • 1 ek. csili szósz
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. szójaszósz
  • olaj a sütéshez


A gombafejeket teljesen tisztítsuk meg, szedjük le a tönköket. Keverjük össze a csili szószt a cukorral, szójaszósszal egy tálban, majd forgassuk bele a gombafejeket. Kevés olajat hevítve egy serpenyőben süssük ki a gombákat. Szerencsére nagyon gyorsan megsülnek.


Ha mindennel megvagyunk, rendezzük az ételeket egy tányérra és melegen tálaljuk, vagy tegyük el tárolókba és fogyasszuk őket hidegen a szabadban egy fa hűs árnyékában!



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése