Gyors és olcsó 1: "instant" pirított tészta

Egyre többféle instant tésztát lehet felfedezni még az egyszerű magyar boltok polcain is. Mit ad Isten, Japán volt az első, aki kifejlesztette a kappu ramen-t カップラーメン (angolul cup noodles), vagyis a forró vízzel elkészíthető, papír vagy műanyag csészés instant levest. Az instant ramen atyja Ando Momofuku 安藤 百福, akiről az oszakai Ikedában még múzeumot is elneveztek, ahol a saját instant tésztánkat is elkészíthetjük! :)


 
Instant tészta-idővonal


Szinte fillérekért vehetünk instant levest, a legolcsóbbat eddig 65 forintért vettem. Az ázsiai élelmiszerboltokban természetesen nagyobb választékot találhatunk nemcsak a levesekből, de a pirított tészták instant változatából is. Próbáltam már egyet-kettőt, nekem az eredeti japán tészták ízlettek a legjobban - persze azok a legdrágábbak is.

Az itt bemutatott pirított tészta a saját receptem. A legjobb az ilyen tésztában, hogy bármit beletehetünk, amit éppen a hűtőben találunk: ezúttal virslit, sonkát és borsót találtam a sajátom polcain. Tésztának pedig a már említett 65 forintos verziót használtam. Eredmény: nagy rakás kaja körülbelül 350 forintból!!!


Recept




Pirított tészta virslivel, sonkával és borsóval


Hozzávalók

  • 2 csomag instant tészta (a por nem kell, csak a tészta)
  • 1 konzerv borsó (vagy mirelit, kb 20 dkg)
  • 3 virsli, vékony karikákra vágva
  • 5-10 dkg sonka, kockákra vágva
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 ek. ketchup
  • 1 tk. Worchester-szósz
  • 1 tk. cukor
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés

A virsliket, sonkát vágjuk tetszés szerinti nagyságúra. Az instant szárított tésztát áztassuk forró vízbe, hagyjuk, hogy jól megdagadjanak, majd szűrjük le és tegyük félre.

Serpenyőben hevítsünk kevés olajat, dobjuk bele a sonkát és a virslit. Ha picit megpirultak tegyük bele a tésztát. Egymás után adjuk hozzá a szósz alapanyagait: a szójaszószt, a Worchester-szószt, a cukrot és a ketchupot. Jól keverjük el. Öntsük bele a lecsöpögtetett borsót is. Addig süssük közepes lángon, amíg a tészta elkezd hozzáragadni a serpenyő aljához, illetve kóstoljuk meg a borsót is, hogy mennyire puhult meg.

Könnyű ebéd vagy vacsora, olcsó alapanyagokból. Sokszor hagymát is teszek hozzá, de a felaprított káposzta is nagyon jó a pirított tésztában!


Jó étvágyat!

Megjegyzések