Ami nélkül nincs obentó
Nálam egy dolog biztosan bele kerül az obentós kis dobozkámba: a tojástekercs. Japánul tamagoyakinak 卵焼き, vagyis sült tojásnak hívják. Maga az étel nagyon egyszerű és ízletes, viszont az elkészítése trükkös lehet, nagyon trükkös. Japánban - és általában mindenhol - téglalap alakú kicsi serpenyőben sütik, vagyis tekerik. Én egyelőre még nem szereztem be ilyen serpenyőt, úgyhogy a több éves, kissé megviselt kis kerek serpenyőmet szoktam használni. Na abban még trükkösebb az elkészítése...
A sushi posztban már egyszer ismertettem az elkészítését, most azonban egy új változatot mutatok be, amelyhez "köretnek" készítettem egy-két ázsiai ihletésű ételt.
Recept
Tamagoyaki curry-s fokhagymás garnélával
Hozzávalók
- 4 tojás
- 2 ek. cukor
- csipet só
- olaj a sütéshez
- fél tk. curry por
- kevés tejföl
- 10 dkg garnéla
- fél gerezd fokhagyma
- fél csokor koriander aprítva
Elkészítés
A tojásokat kicsit verjük fel egy tálban, majd adjuk hozzá a cukrot és sót. Ezekkel is keverjük el. Öntsünk kb. egy evőkanálnyi olajat a serpenyőnkbe és jól hevítsük fel. A tojásból csak 1/4-nyit öntsünk a serpenyőbe és addig süssük, amíg az alja már megsült, de felül még kicsit folyós marad. Ha egyéb dolgokat teszünk bele, például sajtot, zöldségeket apróra vágva, hagymát vagy norilapot, akkor még a tekerés előtt tegyük ezt meg. Most curry-s, korianderes, fokhagymás garnélával készítettem. A garnélákat összekevertem fél ek. tejföllel, tettem bele curry-t, a felaprított koriandert és egy kevés fokhagymát. A koriander és a fokhagyma sütés közben isteni illatot árasztott!
Következő lépésben óvatosan tekerjük fel a tojást és toljuk fel a serpenyő egyik oldalára. Megint olajat öntünk a serpenyőben és jöhet a második negyed a tojásból. A már feltekert részt emeljük fel, hogy alá is jusson a tojásból. Ismét tegyünk bele egy-egy hozzávalót, és újfent tekerjünk. Ezt addig ismételjük, amíg elfogy a tojás. Általában 3 vagy 4 tekerésből van meg egy teljes tekercs.
Következő lépésben óvatosan tekerjük fel a tojást és toljuk fel a serpenyő egyik oldalára. Megint olajat öntünk a serpenyőben és jöhet a második negyed a tojásból. A már feltekert részt emeljük fel, hogy alá is jusson a tojásból. Ismét tegyünk bele egy-egy hozzávalót, és újfent tekerjünk. Ezt addig ismételjük, amíg elfogy a tojás. Általában 3 vagy 4 tekerésből van meg egy teljes tekercs.
De még nem vagyunk kész, most jön egy nagyon fontos lépés! Miután elkészültünk a tojással rögtön tekerjük bele szorosan egy kisebb darab sütőpapírba. Ebben fognak a folyósan hagyott részek is szépen megfőni.
Csilis sajtos sült krumpli
Hozzávalók
- 20 dkg sült krumpli
- 2 ek. édes csili szósz
- 5-10 dkg reszelt sajt
- egy szál újhagyma felaprítva
Elkészítés
Süssük ki a krumplit, vagy vegyünk valahol egy adag sült krumplit, itt most nem lényeges mennyire friss a krumpli. Helyezzük a felét egy hőálló tálba, én most a kis piros szilikon tálkámat használtam. A krumplira tegyünk 1 ek. csili szószt, egy kevés hagymát és a reszelt sajt felét. Ennek a tetejére jön a többi krumpli, szósz, hagyma és sajt. Tegyük be 5 percre a sütőbe 200 fokon, vagy a mikróba, ha valaki szintén szilikon-tálat használ.
Japános virslisaláta
Hozzávalók
- 3 virsli, megfőzve, karikákra vágva
- 1 paprika vékony csíkokra aprítva
- 2 szál újhagyma, vékonyan felcsíkozva
- 1 ek. szójaszósz
- 1 tk. méz
Elkészítés
Először keverjük össze a szójaszószt és a mézet egy tálkában, majd adjuk hozzá a virslit, a paprikát és a hagymát. Jól keverjük össze, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára. A tojástekercs és a csilis burgonya mellé tálaljuk hidegen.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése