2012. június 20., szerda

Pácolt gyömbér

Mivel boltban is lehet kapni, nem sokan szokták otthon elkészíteni a sushi-hoz a pácolt gyömbért. Én eddig egyszer próbáltam és nagyon jó lett ízre, bár színre nem volt annyira rózsaszín, mint a bolti. Ennek az az egyedüli és egyszerű magyarázata, hogy nem volt fiatal a gyökér. Ugyanis a pácolt gyömbér színe ezen az egy tényezőn múlik, ne ijedjünk meg, ha nem lesz olyan rózsaszín, mint amit a boltban lehet kapni. Mint már a sushi bejegyzésben írtam, Magyarországon nehéz fiatal gyökeret kapni, és természetesen még nehezebb felismerni azt. Általában látszanak a fás részek. Ha nagyon sok van a gyökéren, akkor meg se vegyük. Kalkuláljuk bele a készítésbe, hogy egy napot minimum a hűtőben kell pácolódnia, úgyhogy mindig előre készítsük el. Mivel elég sokáig eláll, készíthetünk egyszerre nagyobb adagot.



Hozzávalók
  • egy közepes gyömbér gyökér (kb. 10-15 dkg)
  • rizsecet
  • cukor

Elkészítés

Ha megvan a megfelelő gyökér, akkor a kígyóuborkához használt szeletelőben gyaluljuk, és sózzuk be egy órára egy tálban. Facsarjuk ki a felesleges levet. Tegyük a kifacsart gyömbért egy lefedhető műanyag tálkába, lehetőleg olyanba, amibe a levest vagy egyéb folyékony ételt szoktunk tárolni a hűtőben. Egy kis lábasban forraljunk fel 3-4 ek. rizsecetet, majd tegyünk bele 2 ek. cukrot. Ha felolvadt a cukor a rizsecetben, még melegen öntsük rá a gyömbérre, és hagyjuk, hogy magától kihűljön. Ekkor tegyük be legalább egy éjszakára, de inkább egy teljes napra a hűtőbe. Ekkor fog színt változtatni, és ha tényleg fiatal volt a gyökér, akkor szép élénk piros színe lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése