Obentó pácolt főtt sonkával

Mint már említettem korábbi bejegyzésemben, most az obentóhoz írok le pár egyszerű, de nagyszerű receptet. Az egyik a pácolt sonka lesz, mellé tojástekercset és szójaszószban párolt réparudacskákat készítettem.
Köretnek most sima hosszú-szemű rizst főztem, de lehet japán rizst, vagy bármilyen rövid-szeműt is használni. Még Japánból volt nekem itthon szárított algás rizs-ízesítő keverék, azt kevertem bele. Ezt, ha jól emlékszem itthon is lehet kapni az ázsiai élelmiszerboltokban, de lehet fekete szezámmagot is használni, azzal is nagyon ízletes.





Pácolt sonka

Hozzávalók
  • 20 dkg főtt sonka
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek méz
  • 1 tk gyömbér (ha por, akkor csak fél tk)
  • 1 tk chili szósz


Elkészítés

A pácléhez összekeverjük egy kisebb tálban a szójaszószt, a gyömbért, a mézet és a chili szószt. Aki nem szereti a csípőset, az használjon több mézet, de szerintem nem érdemes kihagyni a chilit, mert nagyon jó ízt ad az egész ételnek. A főtt sonkát vágjuk julienne-re, szép hosszú vékony csíkokra és tegyük bele a páclébe. Jó alaposan forgassuk bele, hogy minden sonka ugyanolyan finom legyen! Tegyük be a hűtőre legalább 1 órára, bár én javaslom, hogy egy éjszakát pihenjen lezárva.




Tojástekercs

A tamagoyaki 卵焼き vagy tojástekercs Japánban nagyon kedvelt étel, bármihez lehet fogyasztani, de magában is isteni  vacsira! Az elkészítése kissé trükkös, leginkább egy téglalap alakú pici serpenyőben szokták készíteni (amit itthon is lehet venni), de én mindig a szokásos kis kerek serpenyőmben készítem. Tény, hogy nehezebb így feltekerni, és hát az alakja is hagy némi kivetnivalót maga után... De ha valaki ügyes, akkor nem lesz ezzel sem probléma, még ha az alakja nem is olyan szép, az íze biztosan nagon jó lesz!


Hozzávalók
  • 4 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 tk szójaszósz
  • olaj a sütéshez
  • sütőpapír


Elkészítés

A tojásokat kicsit verjük fel egy tálban, adjuk hozzá a cukrot és a szójaszószt (ezt ki is lehet hagyni). Jól keverjük el a cukrot. Forrósítsunk fel egy kevés olajat a serpenyőben. Ha elég forró, akkor öntsük bele a tojások 1/3-át. Süssük, amíg az alja már megsült, de a teteje még kissé folyós marad, ekkor villa vagy pálcika segítségével tekerjük fel és toljuk a serpenyő felső részére. Ismét töltsünk olajat a serpenyőbe, és ha forró öntsük bele a tojás másik 1/3-át úgy, hogy a feltekert tojást felemelve az alá is kerüljön a híg tojásból. Megint addig süssük, amíg a teteje még folyós marad és a már feltekert részt tekerjük vissza, bele az utólag sütött tojásba, megint toljuk a serpenyő végébe. Harmadjára is megismételjük ezt, így kapunk egy kb. 2-3 cm vastag tekercset, amit még forrón szorosan tekerjünk bele a sütőpapírba és hagyjuk állni. A sütőpapírban fog a folyós rész is "átsülni". 10-15 perc múlva vegyük ki a papírból. Ha teljesen kihűlt vágjuk 1 cm vastag szeletekre.




Ninjin kinpira

A szójaszószban sült édes sárgarépa az egyik kedvenc obentó-ételem, bár nem csak obentóhoz szoktam elkészíteni, sokszor csak úgy magában is megeszem! Lehet cukor nélkül is készíteni, aki diétás obentót szeretne.




Hozzávalók
  • 1-2 répa (attól függ mekkorák)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 tk mirin
  • 1-2 ek cukor
  • 1 ek szezámmag
  • kevés olaj

Elkészítés

A répákat megtisztítjuk és julienne-re vágjuk, nem kell nagyon vékonyra vágni, úgy a jó, ha még egy kicsit ropog a sütés után is. Pici olajban kezdjük el párolni a répát, majd adjuk hozzá a szójaszószt és a mirint. 4-5 perc múlva beletehetjük a cukrot. Fontos, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Ha ez megvan, akkor szórjuk meg a szezámmaggal és pirítsuk nagyobb lángon még 3-4 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Tegyük kis tálkába, nekem még japánból vannak papírból készült tálkáim, de lehet muffinos papírt is használni.


Megjegyzések