Zen a konyhában

Első bejegyzés!

Sokat gondolkodtam, hogyan kezdjem el a blogot. Először is, mivel éppen január elseje van, szeretnék minden leendő olvasómnak Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánni!

新年明けましておめでとうございます。

Remélem minél több embert kalauzolhatok el a következő hónapokban (ki tudja?, talán években) a hagyományos, modern, vagy fúziós japán ételek világába. Be szeretném mutatni, hogy nem csak a sushiból áll a japán gasztronómia, hogy sokkal változatosabb és színesebb ételeket vonultathatunk fel! Természetesen sushit is készítek majd, mert hát mégis csak japán étel, és nem utolsó sorban az egyik kedvencem is! :)

A japán konyha alapjairól is szó esik majd, illetve arról, hogy bizonyos szószokat, mártásokat hogyan lehet otthon is elkészíteni, hogy ne kelljen mindig vagyonokat otthagyni egy-egy ázsiai élelmiszerboltban. Vannak persze olyan hozzávalók, amelyeket mindenképp be kell szerezni, például a szójaszósz vagy a mirin nevezetű édes főzőbor, ugyanis ezek szinte minden receptben szerepelnek. Ha egyes hozzávalókat lehet valamivel helyettesíteni, akkor azt is jelezni fogom.

Végezetül lesz egy - szerintem - különlegesebb vonása is a blogomnak, amely egyben nagyon hasznos is: Japánban hagyománya van annak, hogy az ételek maradékát nem hagyják kárba veszni, hanem amit csak lehet felhasználnak egy új étel létrehozására. Ezzel a módszerrel én is sokat élek, mert bizony egy-egy ételre rá is lehet unni, ha már harmadik napja azt kell enni (mert hogy a nagymamám szavával éljek: "ételt nem dobunk ki!"), így mindig nagy örömmel látok neki a sokszor nem kis kreativitást igénylő új recept kitalálásához. :)

Röviden ennyit a blogomról, célkitűzésem tehát: hozzuk közelebb Japánt a konyhában!

Üdvözlök Mindenkit a blogomon!

皆さん, 私のブログへようこそ!

Megjegyzések